Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIstočna gasna interkonekcija od strateškog značaja

Istočna gasna interkonekcija od strateškog značaja

BANJALUKA – Načelnik odjeljenja za gas u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić smatra da je Projekat istočne gasne interkonekcije od strateškog interesa za Republiku Srpsku, jer će na taj način biti obezbijeđena veća sigurnost snabdijevanja gasom.

“Ovaj projekat je baziran na izgradnji magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom trasom od Bijeljine, Brčkog prema Banjaluci i Novom Gradu, sa ograncima prema Prijedoru i Doboju”, rekla je Bosančićeva danas novinarima u Banjaluci gdje učestvuje na naučno-stručnoj konferenciji “Energetska slika BiH u kontekstu energetske krize u Evropi”.

Ona je napomenula da ovaj projekat obuhvata izgradnju distributivne gasne mreže u gradovima i opštinama duž trase magistralnog gasovoda, te izgradnju dvije gasne toplane na gas.

Bosančićeva očekuje da će biti realizovana ranija odluka Savjeta ministara o pokretanju pregovaračke procedure za gradnju istočne gasne interkonekcije Republike Srpske i BiH sa Srbijom.

“Ovo je značajan iskorak u političkom dogovoru ka realizaciji ovog projekta između BiH i Srbije. Vjerujemo da će ono što smo planirali u narednom periodu biti realizovano” istakla je Bosančićeva.

Ona je podsjetila da Srpska ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2035. godine u kojem je integrisan ovaj gasni projekat, izmjenu i dopunu Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, kao i svu potrebnu zakonsku legislativu.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja smatra da posljednji događaji koji su uzrokovani rusko-ukrajinskim sukobom odražavaju na energetsku krizu u svijetu i BiH, zbog čega se mora raditi na razvoju obnovljivih izvora energije.

“BiH ima problema u svim segmentima energetskih politika, od izvora energije, transportnih puteva i njen koeficijent iskorišćenosti energije je možda i više od dva puta niži od evropskog prosjeka”, istakao je Šolaja.

Komentarišući činjenicu da je FBiH do sada opstruisala mogućnost postizanja dogovora o istočnoj gasnoj interkonekciji BiH sa Srbijom, Šolaja kaže da FBiH koristi ruski gas, ali da politički razlozi dominiraju i uslovljavaju odustajanje od politika koji su na principima EU – diverzifikacija i sigurnost u snabdijevanju.

Šolaja kaže da je na Savjetu ministara postignut principijelni dogovor o istočnoj gasnoj interkonekciji i da bi to trebalo da znači da će se ići u realizaciju tog projekta.

“U BiH ništa nije sigurno dok ne vidimo da se to dogodilo”,smatra Šolaja.

Načelnik beogradskog Centra za evroazijske studije na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković smatra da je budućnost ekonomije u Evropi vrlo upitna, imajući u vidu činjenicu da će visoke cijene energenata ostati aktuelne još najmanje pola decenije.

Proroković je rekao da Srbija ima ambicije da bude regionalni distributer ruskog gasa i da se u tom smislu poveže sa regionom.

U radu naučno-stručne konferencije učestvuju predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, stručnjaci iz gasnog sektora, predstavnik Komisije za koncesije Republike Srpske, analitičari, profesori na fakultetima, te predstavnici Udruženja “Centar za lobiranje”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti