Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Za šest mjeseci izdali dozvole za izgradnju 3GW fotonaposkig elektrana

Za šest mjeseci izdali dozvole za izgradnju 3GW fotonaposkig elektrana

PODGORICA – Posljednje izmjene Zakona o planiranju i izgradnji objekata iz avgusta 2022, i donošenje Pravilnika o bližim kriterijumima za ocjenu zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sunca i drugih obnovljivih izvora od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iz septembra 2022.godine, otvorili su mogućnost za izdavanje UT uslova za postrojenja za obnovljive izvore energije, do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je, do dana pisanja ovog teksta, UT uslove za izgradnju 2289 MW odnovljivih izvora energije, konkretno fotonaponskih elektrana na zemlji.

Kako se može zaključiti na osnovu dobijenih UT uslova, konačnu mogućnost priključenja ovih solarnih kapaciteta donijeće CGES, na osnovu izrađene Analize za priključenje koja se sprovodi nakon dobijenih UT uslova, za svako postojenje zasebno. Prema našim informacijama, CGES je do sada izdao jednu Analizu za priključenje kompaniji Sun Horizon za solarnu-fotonaponsku elektranu na zemlji snage 400MW u Prijestonici Cetinje. Projekat Montechevo, u vrijednosti od 360 miliona eura, planiran je da se pokrene do kraja 2026. godine i predstavljaće najveći projekat ove vrste u Crnoj Gori.

Na osnovu Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata i Zakona o energetici, za postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije snage do 5 MW  lokalna samouprava može donijeti Odluku o lokaciji sa elementima UT uslova, koje ovim tekstom nisu obrađene. ecoportal.me

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti