Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte na svjetskim tržištima u porastu

Cijene nafte na svjetskim tržištima u porastu

NJUJORK – Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu, cijena Brent nafte iznosi 76,61 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 71,78 dolara.

Cijene nafte porasle su u petak na 76 dolara budući da su pojačana kineska potražnja i smanjeno snabdijevanje iz članica OPEC+ potisnule u drugi plan zabrinutost za privredu zbog podizanja kamatnih stopa.

U četvrtak podsticaj cijenama bio je skok prerade u kineskim rafinerijama u maju, uz procjenu izvršnog direktora Kuwait Petroleum Corpa da će kineska potražnja rasti u drugoj polovini godine, prenosi Mina.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici dodatno su u maju smanjili proizvodnju, a Saudijska Arabija smanjiće je u julu za još milion barela dnevno.

„Realna cijena iznosila bi oko 80 dolara“, saopštio je u petak ruski ministar energije Nikolaj Šulginov, prema izvještaju ruskih državnih novinskih agencija.

Šulginov je dodao i da će se ruska proizvodnja nafte i gasnih kondenzata ove godine smanjiti oko 20 miliona tona, potvrdivši ruske prognoze.

Pojačana potražnja u Kini i smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača potisnuli su na kraju nedjelje u drugi plan podizanje kamatnih stopa u evrozoni, za četvrtinu postotnog boda i najavu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će je do kraja godine podići još najmanje pola postotnog boda.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, koji je u četvrtak pao na najniži nivo u mjesecu prema korpi ostalih ključnih valuta, podržavši kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 64 centa, na 74,2 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti