Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

SARAJEVO – Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa kompanijom JP Elektroprivreda BiH, najavila je potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške revolucionarne tehnologije posebno dizajnirane da direktno zamijeni ugalj.

Pilot projekt će se provoditi u najvećoj termoelektrani na ugalj u BiH u Tuzli. To je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije.

Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti.

Ta inicijativa je već izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini.

Povodom potpisivanja sporazuma predstavnici Ambasade Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom posjetit će TE Tuzla 20. juna. To, kako navode iz ove ambasade, označava početak plodne i dugoročne saradnje između BiH i Norveške u borbi protiv emisije stakleničkih plinova.

Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju tog pilot projekta. Uvjereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz Ambasade Norveške u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti