Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Otvaranje rudnika nezakonito, mještani Bistrice idu na proteste

Otvaranje rudnika nezakonito, mještani Bistrice idu na proteste

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dodijelila je na posljednjoj sjednici koncesiju za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova Kosa” kod Prijedora preduzeću “Drvoexport” iz Teslića čiji je vlasnik SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin Rufi.

Ovo preduzeće, za sada, nije dobilo koncesiju za lokalitet “Bistrica” koji su njegovi bageri razvalili i uništili u posljednjih sedmicu dana od kada su iz čista mira i bez ičije saglasnosti i dozvole počeli pripremne radnje za otvaranje rudnika lignita.

Vlada Srpske juče ovu tačku nije razmatrala zato što “Drvoexsprot” nije dostavio kompletnu dokumentaciju, što je privremeno odgodilo trenutak odluke da li će mještani Bistrice dobiti rudnik u sred sela.

Mještani ovog sela sedmicu dana su na nogama i glasno se protive bilo kakvim raskopavanjima, pa makar ona bila i u svrhu istraživanja.

Situacija je eskalirala kada su se neoznačeni bageri pojavili na lokalitetu na samo 200 metara od prvih kuća i počeli da raskopavaju zemljište, sijeku šumu, skidaju jalovinu, postavljaju privremene objekte i dovoze materijale potrebne za otvaranje rudnika.

Za to vrijeme, nadležni su se pravili neupućeni i tvrdili da pojma nemaju da će se u Bistrici otvarati rudnik.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS su čak rekli da postoji inicijativa, ali da nije pokrenuta nikakva procedura. Inspekcija je teren obišla i oprala ruke pričama o nenadležnosti, prebacujući svoj posao drugima.

Iako bageri “Drvoexporta” nisu označeni, oni su bez ikakve dozvole iskopali preko 1.000 kubika zemljišta, ali nijedna inspekcija niti policija nije izdala nikakav prekršajni nalog.

Zbog svega ovoga mještani Bistrice najavili su protest u nedjelju u podne. Tada će se okupiti i svima poručiti da u svom selu ne žele rudnik.

Mještanin Zoran Ninić rekao je da će mještani u nedjelju na protest dolaze odlučni i da neće popustiti.

Nećemo popustiti, mi idemo na protest. Niko nas nije pitao da li hoćemo rudnik u svom selu, niko ne misli o tome koliko će zagađenje biti, koliko će nam sumpora doći u selo i zatrovati okolinu i vodu“, rekao je Ninić.

U saopštenju Vlade Srpske, koja je na jučerašnjoj sjednici razmatrala ove tačke, nije bilo mjesta za temu za koju je javnost pokazala veliko interesovanje.

Detalje o dodjeli koncesije za “Bukovu Kosu” i nerazmatranje inicijative za lokalitet “Bistrica” nismo mogli da dobijemo dok se ministar Petar Đokić nije uključio.

Nakon toga nam je pomoćnik za rudarstvo Esad Salčin potvrdio da Vlada nije razmatrala slučaj “Bistrica” zato što neka dokumentacija nije bila potpuna.

Koncesija na istraživanje na “Bukovoj kosi” dodijeljena je “Drvoexsportu” iz Teslića na dvije godine. Njihov zadatak je da sprovedu sve radnje koje su propisane za geološka istraživanja. Zakon propisuje rokove za različite mineralne sirovine, a ovaj je relativno kratak. On može biti i tri i da se dodijele još tri kao produžetak“, rekao je Salčin.

Kada je u pitanju “Bistrica”, istraživanja su završena prije šest ili sedam godina, kaže, a elaborirane su rezerve uglja.

Na pitanje da li je na području “Bistrice”, nakon izlazaka više inspekcija, utvrđena neka nezakonitost ili da je izdat prekršajni nalog, Salčin kaže da nije.

Nije mi poznato da je iko izdao neki prekršajni nalog. Na zahtjev ministarstva je teren obišao rudarski inspektor. On je utvrdio ko izvodi radove i zbog čega. “Drvoexport” je zatečen u izvođenju zemljanih radova, ali nije vršio eksploataciju uglja. Navodno su pravili pristupne puteve i tako dalje. Nije mi jasno na osnovu čega to rade“, kaže Salčin.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti