Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraElektroprivreda BiH radi na projektu vrijednom 200 miliona maraka

Elektroprivreda BiH radi na projektu vrijednom 200 miliona maraka

SARAJEVO –  Elektroprivreda BiH radi na pripremi izgradnje Vjetroelektrane Bitovnja u opštini Konjic vrijednosti 200 miliona KM, a u toku su aktivnosti na prikupljanju mišljenja lokalnog stanovništva na kojem je planirana izgradnja vjetroparka. 

Nakon održane radionice u MZ Bradina sredinom maja, na kojoj je, prema  tvrdnjama iz kompanije dobijena podrška mještana za izgradnju vjetroparka, za 5.juli 2023. godine zakazana je nova radionica u naselju Deževice (MZ Kreševo), piše portal Indikator.ba.

Studija utjecaja na okolinu i društvo vjetroelektrane VE Bitovnja planinarskim, lovačkim i ostalim udruženjima koja koriste prostor na kojem je predviđena gradnja vjetroparka, predstaviće u ime konzorcija izrađivača i nositelja izrade studije predstavnici firme Oikon d.o.o. – Institut za primjenjenu ekologiju iz Zagreb i predstavnici Elektroprivrede BiH.

Iz preduzeća Elektroprivreda BiH navode da je u toku  priprema investiciono-tehničke dokumentacije, a da će  benefiti za lokalnu zajednicu biti višestruki. Očekuje se angažman lokalnih kompanija koje imaju kapacitet za rad na projektu, te zapošljavanje lokalnog stanovništva  kada VE Bitovnja  bude izgrađena. Takođe, Grad Konjic će imati benefite od koncesije nakon izgradnje.

Prof.dr. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj EP BiH, govoreći o planu izgradnje VE Bitovinja, rekao je da se radi o velikom projektu snage do 90 megavata, vrijednosti oko 200 miliona KM, koji će kompletan biti smješten na području Grada Konjica, granica prema opštini Kreševo.

Priča o gradnji VE Bitovnja stara je nekoliko godina.. Elektroprivreda je još 2017. godine dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za ovaj projekat.

Godinu dana kasnije, 2018. . Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala je bespovratna sredstva u vrijednosti 1.100.000 evra za pripremu projekta vjetroelektrane.

Ipak, aktivnosti su nakon toga utihnule, a Elektroprivreda BiH nakon višegodišnjeg zastoja sada intenzivira rad na ovom projektu.    Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti