Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Belgija radikalno produžava rad svojih nuklearnih reaktora

Belgija radikalno produžava rad svojih nuklearnih reaktora

BRISEL – Nuklearni reaktori u Belgiji, za koje je planirano da budu ukinuti do 2025., sada će raditi najmanje do 2035., prema sporazumu koji su sklopili belgijska vlada i francuski energetski div Engie. Engie upravlja sa ukupno sedam nuklearnih reaktora u zemlji, prenose strane novinske agencije.

Kao razlog produženje belgijskih vlasti navodi se zabrinutost oko pouzdanosti snabdijevanjem električnom energijom, podstaknuta prošlogodišnjom situacijom, kada je Rusija, nakon rata u Ukrajini naglo smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu.

“Sporazum jača snabdijevanje zemlje električnom energijom, smanjuje zavisnost i osigurava proizvodnju niskougljične i jeftine električne energije”, istakao je belgijski premijer Alexander de Croo prilikom potpisivanja sporazuma.

Problemi s nuklearnim otpadom

Rasprava o odustajanju od nuklearne energije u zemlji traje od 2003. godine, kada je Belgija donijela odluku da će se to dogoditi do 2025. ali nakon što je Rusija smanjila izvoz prirodnog  gasa u Evropu, oživjeli su razgovori o produžavanja vijeka trajanja za dva najmlađa nuklearna reaktora u zemlji, koji su izgrađeni 1985. godine, na period od deset godina.

Belgija trenutno ima ukupno sedam nuklearnih reaktora na dvije lokacije – Doel kod Antwerpena i Tihange na istoku zemlje, od kojih su dva već isključena s mreže, dok se ostala tri planiraju isključiti s mreže 2025. godine.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, dogovor s francuskim energetskim divom Engie postignut je nakon mukotrpnih pregovora o budućim troškovima zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Ti troškovi će dostići 15 milijardi evra i pokriti upravljanje otpadom iz svih sedam nuklearnih elektrana kojima Engie upravlja u Belgiji. Francuska energetska kompanija morat će platiti i osam milijardi evra zbog najavljene razgradnje postrojenja. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti