Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNovih 600 miliona evra za ukrajinsku energetiku

Novih 600 miliona evra za ukrajinsku energetiku

KIJEV – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i ukrajinska vlada na konferenciji o oporavku Ukrajine, koja je održana nedavno u Londonu, udružile su snage kako bi pokrenule novi veliki finansijski paket kojim se podržava energetska sigurnost te zemlje.

EBRD  javlja kako se zajmovima i bespovratnim sredstvima međunarodnih donatora sa ukupno 600 miliona evra namjeravaju finansijski podržati elektroenergetske, hidroenergetske i gasne kompanije.

Zbog toga je Odile Renaud-Basso, predsjednica EBRD-a, potpisala tri memoranduma o razumijevanju sa ukrainskim premijerom Denisom Šmihalom o dodjeli 200 miliona evra ukrajinskom operatoru elektroprenosnog sistema Ukrenergu, 200 miliona evra tamošnjoj naftnoj i gasnoj kompaniji Naftogaz i takođe 200 miliona evra hidroenergetskoj kompaniji Ukrhidroenergo.

Obnova hidroelektrana

Sredstva za Ukrenergo za likvidnost dodjeljuju se uz ukupno 520 miliona evra koje je EBRD već osigurala od rata u Ukrajini. Naime, kompanija, čija je infrastruktura bila žestoko granatirana tokom zime ključna je za daljnji razvoj obnovljivih izvora u Ukrajini, što je od izuzetne važnosti za podršku energetskoj nezavisnosti te zemlje.

Paket finansiranja hidroenergije, saopštio je EBRD, stiže nakon nedavnih poplava u Hersonskoj oblasti prouzrokovanih oštećenjem brane Nova Kahovka na rijeci Dnjepar.

Tačnije, 50 miliona evra biće iskorišteno za finansiranje likvidnosti kako bi se kompanija održala otpornom, a ostalih 150 miliona evra namijenjeno je za obnovu dvije hidroelektrane u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, na kaskadi rijeke u blizini Nove Kahovke, kao dio odgovora Ukrhidroenerga na katastrofu.

Finansijska sredstva za Naftogaz namijenjena su podršci obnavljanja strateških rezervi gasa te se nastavljaju na zajam iz prošle godine u iznosu od 300 miliona evra koje je, uz podršku donatora, dio finansijskog paketa od 500 miliona evra.

“Naftogaz takođe poboljšava svoje upravljanje i, nakon poteškoća u prošlosti, dovršava restrukturiranje svojih obveznica te smo ih spremni dodatno podržati”, rekao je direktor EBRD-a za istočnu Europu i Kavkaz Matteo Patrone. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti