Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSlužbeno najavljeno zatvaranje gasnog polja Groningen

Službeno najavljeno zatvaranje gasnog polja Groningen

AMSTERDAM – Gasna polja u Groningenu u Nizozemskoj prestaće s radom 1. oktobra ove godine, a sljedećeg oktobra će biti trajno zatvorena, potvrdio je u nedavno nizozemski ministar rudarstva Hans Vijlbrief.

On kaže da će polja, koja će biti zatvorena 1. oktobra, ostati u operativnom statusu još godinu dana samo u slučaju da se zemlja nađe u energetskom problemu sa izuzetno hladnom zimom.

Ali, od sljedećeg oktobra gasna polja će biti trajno zatvorena i idu u dekomisiju.

Polje Groningen na sjeveru Nizozemske je najveće gasno polje u Evropi koje proizvodi gas i jedno od najvećih u svijetu a od 1963. i snabdijeva gasom 98 odsto nizozemskog stanovništva.

Vijlbrief je naveo godine problema s poljima, uključujući potrese. Ranije ove godine je rekao da je pojam kontinuirane proizvodnje gasa iz Groningena “politički potpuno neodrživ”, prije nego što je dodao da to takođe povećava mogućnost potresa.

Više od hiljadu potresa i ogromna zarada

Zemlja je pristala postupno ukinuti vađenje gasa u pokrajini prije nekoliko godina zbog potresa za koje se smatralo da su povezani s vađenjem prirodnog gasa. Ali, rastuće cijene gasa usred energetske krize tokom posljednje dvije zime podstakle su nagađanja da bi pokrajina mogla još neko vrijeme zadržati operativna polja. Sada je Nizozemska potvrdila da će polja ostati operativna godinu dana nakon oktobra.

Pokrajina je doživjela više od hiljadu potresa u posljednjih nekoliko decenija, dok je vlada zaradila 360 milijardi evra od prihoda od plina. Još 66 milijardi evra otišlo je naftnim i gasnim kompanijama Shell i Exxon. Shellu i Exxonu rečeno je još 2013. da moraju početi smanjivati proizvodnju i pripremiti se za potpuno zatvaranje polja, javlja Oil Price.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti