Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Đokić: Moramo Slovencima isporučivati struju i još platiti 131 milion KM

Đokić: Moramo Slovencima isporučivati struju i još platiti 131 milion KM

  • Iznos koji će RiTE Ugljevik platiti može biti znatno veća, jer će Slovenija sad aktivirati i drugu arbitražu u Vašingtonu

BANJALUKA  – Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ mora Slovencima ubuduće isporučivati čak trećinu struje koju proizvede i još platiti odštetu od 131 milion KM po osnovu presude koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu, rekao je danas za portal CAPITAL ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

CAPITAL je danas objavio da je RiTE „Ugljevik“ izgubio spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ težak 67 miliona evra te da je presuda pravosnažna.

Slovenci su pred sudom u Beogradu tužili RiTE za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Komentarišući ovu odluku Đokić je rekao da ovaj arbitražni spor traje više od deset godina i da postoje dvije arbitraže koje se odnose na RiTE „Ugljevik“.

Jedan se vodi pred Arbitražnim tribunalom u Vašingtonu i on je trenutno u fazi mirovanja jer se čekao ishod druge arbitraže u Beogradu koja je prije nekoliko dana okončana.

Pred sudom u Vašingtonu je tužena BiH pa samim tim i RS, a u vezi sa prijeratnim ulaganjima u izgradnju TE „Ugljevik 2“, dok je pred Tribunalom u Beogradu tuženo preduzeće RiTE „Ugljevik“, podsjeća Đokić.

„Postupak u Beogradu je okončan obavezom da RiTE „Ugljevik“ treba da isporučuje „Elektroprivredi Slovenije“ trećinu svoje proizvodnje električne energije po tržišnim cijenama, a u nastavku tog procesa je utvrđena i finansijska naknada za tužioca u vrijednosti od 67 miliona evra. To je sada takva pravna pozicija i mi nismo u mogućnosti ništa više da činimo. To je okončan postupak“, rekao je Đokić.

Na pitanje kako će naknada biti isplaćena s obzirom na to da se radi o ogromnoj cifri, Đokić kaže da će se morati uključiti i „Elektroprivreda RS“.

„Mi smo na tu temu već razgovarali sa predstavnicima ERS i RiTE „Ugljevik“. To će pasti na teret sredstava RiTE „Ugljevik“. Oni moraju naći način kako će tu obavezu da izvrše“, kaže Đokić.

Potvrdio je da Slovenci sada mogu aktivirati i arbitražu u Vašingtonu putem koje traže daleko veći iznos. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti