Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠpanija udvostručila uvoz ruskog gasa

Španija udvostručila uvoz ruskog gasa

MADRID – Rusija je obezbijedila 27,9 odsto španskog uvoza gasa u maju, u odnosu na 11,9 odsto godinu dana ranije, pokazali su podaci španske vlade, prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Rusija je u maju bila drugi najveći dobavljač gasa u Španiji nakon Alžira, navodi se u saopštenju Coresa, ogranka Ministarstva energetike, piše dnevni list Danas.

Španija je uvezla iz Rusije 9.663 gigavat-časova prirodnog gasa, što je više nego dvostruko od 4.357  gigavat-časova koliko je uvezla u maju 2022. godine, naveo je Cores.

Podjsetimo da je Španija u oktobru prošle godine postigla dogovor s Portugalom i Francuskom da se planovi za gasovod Midcat zamene novim „zelenim koridorom“ od Barselone do Marseja kojim će se prenositi gas i vodonik.

Premijer Portugala Antonio Košta (Antonio Costa) rekao je da će se ruta, nazvana BarMar, uglavnom koristiti za pumpanje zelenog vodonika i drugih obnovljivih gasova, ali će, takođe, privremeno omogućiti transport „ograničene količine“ prirodnog gasa kako bi se ublažila evropska energetska kriza.Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti