Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostKina unapređuje tehnologiju recikliranja baterija

Kina unapređuje tehnologiju recikliranja baterija

PEKING – Kina, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i korisnika baterija za napajanje, suočena je posljednjih godina sa ogromnim porastom baterija za odlaganje, odgovarajući na izazov velikim naporima za reciklažu.

Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) saopštilo je prošle nedjelje da je ta zemlja izgradila više od 10.000 punktova za reciklažu baterija.

U prvih pet meseci ove godine reciklirano je oko 115.000 tona baterija, što je više od ukupnog iznosa za prošlu godinu.

Međutim, kako piše Sinhua, nacionalni kapaciteti za reciklažu i dalje zaostaju za potražnjom na tržištu.

Prema CCID konsaltingu, koji potpada pod MIIT, razgradnja baterija u Kini se značajno povećala od 2021. godine.

Oko 277.000 tona baterija je povučeno iz upotrebe 2022. Očekuje se da će se taj broj povećati na milion tona godišnje nakon 2025.

Jedan od ključnih faktora za uspješno suočavanje sa ovim izazovom je napredak koji je postignut u tehnologiji reciklaže i njenoj primjeni u industriji.

Trenutno postoje tehnologije za obnavljanje komponentnih hemikalija iz energetskih baterija – kao što su nikl, kobalt i litijum – ali postoji prostor za poboljšanje i efikasnosti i kapaciteta.

Prema riječima Sin Guobina, zamjenika ministra industrije i informacionih tehnologija, u Kini postoji mnogo kompanija za korišćenje i reciklažu, ali one imaju različite nivoe tehničke osposobljenosti.

Stopa oporavka resursa nikla i kobalta u naprednim kompanijama je oko 95%, dok je za litijum takođe više od 90%. Međutim, stopa reciklaže litijuma u nekim kompanijama može da se kreće od 70 do 80%.

Istraživački tim sa Instituta Ćinghai koji se bavi proučavanjem slanih jezera pri Kineskoj akademiji nauka izmislio je novi način da se povrati više od 90% litijuma iz litijum-jonskih baterija koje su povučene iz upotrebe, glavnog tipa baterije za napajanje. Tim je radio sa kompanijama za reciklažu na implementaciji ove nove tehnologije.

Primijenili su tehnologiju membranske separacije za ekstrakciju litijuma kiselim luženjem, pri čemu je čistoća dobijenog litijum karbonata dostigla 99,69%, što ima visoku komercijalnu vrijednost. Stopa oporavka litijuma u cijelom procesu dostigla je 92,24%.

Vang Min, vođa tima, rekao je da elektroliti i rastvarači otpadnih litijum-jonskih baterija sadrže organske rastvarače, posebno fluor, teške metale i druge štetne supstance. Ako se nepravilno odlože, nanijeće štetu i životnoj sredini i ljudima.

Nova tehnologija koristi proces fizičkog odvajanja kako bi se smanjila upotreba hemijskih reagenasa, čime se minimizira zagađenje i izbjegava sekundarno zagađenje životne sredine tokom procesa reciklaže.

Institut za slana jezera Ćinghaj sarađivao je sa lokalnim kompanijama u provincijama Ćinghaj i Hebej na primeni tehnologije u novim projektima reciklaže. Projekat u Handanu, u provinciji Hebei, može da podnese 20.000 tona litijumskih baterija godišnje, a sada je započela faza instalacije i testiranja opreme.

Vladina odjeljenja su takođe predložila politike koje će usmeravati kompanije za reciklažu u nadogradnji njihove tehnologije.

MIIT i druga relevantna odjeljenja izdali su nacionalne standarde za baterije za napajanje, kao što su specifikacije i veličine, procedure rastavljanja i detekcija preostale energije. Takođe su promovisali jedinstveni sistem kodiranja za baterije i uspostavili nacionalnu platformu za praćenje i upravljanje, zajedno sa mehanizmom praćenja i nadgledanja za cijeli životni ciklus električnih baterija.

Sin Guobin je rekao da je reciklaža električnih baterija od velikog značaja za stabilizaciju snabijdevanja resursima, zaštitu životne sredine i ostvarivanje zdravog i održivog industrijskog razvoja.eKapija/ Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti