Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Gdje su najbolje lokacije za solarne elektrane u Srbiji?

Gdje su najbolje lokacije za solarne elektrane u Srbiji?

BEOGRAD – Poznato je da zemlje Evrope već uveliko rade na ciljevima ublažavanja klimatskih promjena i otklanjanju ugljeničnog otiska.

Srbija je zemlja kojoj je, kao i drugim zemljama, neophodno razvijanje obnovljivih izvora energije. Energetska zajednica, sačinjena od osam ugovornih strana, od kojih je jedna i Srbija, ima postavljene svoje ciljeve.

Kako bi Srbija ispratila ovu dinamiku i radila na ostvarivanju ciljeva, potrebno je da poveća udio OIE na oko 40 odsto, u sveukupnoj potrošnji energije do 2030. godine. Država je baš zato, 2021. godine donijela Zakon o korišćenju OIE, koji je revidiran ove godine.

Procjenom solarnog potencijala, izvršenom od strane The Nature Conservancy, dobijena je mapa sa lokacijama gdje bi razvoj solarne energije bio najbolji prema određenim kriterijumima. Procjena je da bi deset odsto domaćinstava u zemlji moglo da se napaja iz 100 odabranih lokacija, uz instaliranu snagu od 10 MW, što bi značajno smanjilo zagađenje.

Prema ovoj procjeni, sjeverni dijelovi Srbije imaju veliki potencijal za razvoj solarne energije. Takođe, instalacijom 1GW solarne energije, na godišnjem nivou moglo bi biti ušteđeno milion tona ugljen-dioksida.

U izvještaju možete pogledati 100 najboljih lokacija – ovde. energetskiportal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti