Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka produžava ograničavanje cijena električne energije i gasa

Njemačka produžava ograničavanje cijena električne energije i gasa

BERLIN – Njemački savezni ministar privrede i zaštite klime Robert Habeck želi produžiti ograničavanje cijena električne energije i gasa do Uskrsa 2024. godine.

“Ograničavanje cijena djeluje kao osiguranje protiv njihovog rasta,” naglasio je ministar iz stranke Zelenih za njemački list ‘Augsburger Allgemeine’.

Ali, kako se sada očekuje, mjere za ograničavanje cijena energenata trebale bi biti ukinute do kraja ove godine.

S druge strane, o produžavanju spomenute mjere Njemačka već razgovara s Evropskom komisijom.

S gledišta njemačkog ministra, produžavanje mjere ograničenja bi prije svega značilo mjeru opreza s obzirom na niže otkupne cijene.

“Ako cijene padnu i budu ispod gornje granice od 40 centi za električnu energiju ili 12 centi za plin za privatne potrošače, onda ograničenja ne trebaju. Ali, ako se nešto dogodi, osiguranje će i dalje biti tu u nadolazećoj zimi,” napominje on.

Za ublažavanje šoka od visokih cijena energije stavljeno je na raspolaganje 200 milijardi evra, ali tržišta su se sada stabilizovala.

“Zato smo samo morali potrošiti oko 18 milijardi evra na ograničavanje cijena,” ističe Habeck  i nastavlja

: “Proći će godina ili godina i po prije nego što se cijene vrate u normalu. Ako ipak bude nešto poput kritične faze, biće to u nadolazećoj zimi. Nakon toga ćemo sigurno završiti.”

Ograničavanje cijena električne energije i gasa je mjera koja se odnosi na veliki dio potrošnje u domaćinstvima. U međuvremenu, dobavljači električne energije počeli su ponovno nuditi ugovore s tarifama koje su niže gornjih granica ograničenja. Riječ je o 0,4 EUR/(kW h) za električnu energiju i 0,12 EUR/(kW h) za gas, objavila je njemačka novinska agencija DPA. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti