Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Od Nove godine petnaestominutni obračunski interval

Od Nove godine petnaestominutni obračunski interval

ZAGREB – U hrvatskoj zoni trgovanja od 1. januara 2024. godine uvodi se petnaestominutni obračunski interval (15 min ISP) na tržištu električne energije.

Hrvatski operator prenosnog sistema je informisanjem Hrvatske energetske regulatorne agencije, a u dogovoru sa Hrvatskim operatorom tržišta energije, u skladu sa Uredbom komisije (EU) 2017/2195 o uspostavljanju smjernica za električnu energiju uravnoteženja (EBGL), inicirao i službeno započeo proces pripreme svih subjekata na tržištu električne energije vezano za uvođenje petnaestominutnog obračunskog intervala.

Važno je podsjetiti, trenutno je na snazi odstupanje od obaveza propisanih EBGL-om i u primjeni je obračunski interval od jedan čas.

Hrvatski učesnici na veleprodajnim tržištima moći će uravnotežiti svoje pozicije na petnaestominutnom nivou bilateralno unutar hrvatske zone trgovanja od početka uvođenja petnaestominutnog ISP-a 1. januara 2024. i prekogranično korištenjem povezanog (pomoću Single Intraday Couplinga) unutardnevnog CROPEX ID tržišta preko slovensko-hrvatske i mađarsko-hrvatske granice od 10. januara 2024. godine.

Prema prethodnim najavama, HOPS u suradnji s HROTE-om planira održavanje radionice s tržišnim učesnicima na kojoj će biti predstavljen prelazak na petnaestominutni obračunski interval i sve obaveze učesnika u pripremnoj fazi (ispitivanja). Radionica će se održati sredinom septembra, izvještava HOPS. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti