Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraZbog problema s vjetroelektranama izgubljeno skoro tri milijarde evra

Zbog problema s vjetroelektranama izgubljeno skoro tri milijarde evra

BERLIN – Njemačka energetska kompanija Siemens Energy danas je izvijestila o gubitku od 2.9 milijardi evra u trećem tromjesečju svoje fiskalne godine, što je najveći gubitak otkad je osnovana 2020. godine kao kompanija-kćerka njemačkog industrijskog proizvođača Siemens.

Prihod kompanije Siemens Energy porastao je u drugom ovogodišnjem tromjesečju za osam posto, na 7.5 milijardi evra. Kompanija sada očekuje rekordni gubitak od 4.5 milijardi evra u svoj finansijskoj godini, koja traje do kraja septembra.

U junu je Siemens Energy povukao svoje ranije dane smjernice za poslovne rezultate u ovoj godini, upozorivši da je utvrdio probleme u dijelovima vjetroelektrana. Većina problema detektovana je u vjetroelektranama na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice i ležajeve, a sve to moglo bi prouzrokovati veliku štetu kompaniji.

Sada je kompanija objavila kako očekuje 1.6 milijardi evra troškova za popravke i zamjene uočenih nedostataka na kopnenim vjetroturbinama koje je proizvela i isporučila.

Izvršni direktor kompanije Kristian Bruh rekao je da rezultati ukazuju na izazove na koje su naišli pri vraćanju poslovanja Siemens Gamesa u plus.

“Snažan učinak u našim drugim poslovnim područjima daje mi povjerenje u sposobnost naše kompanije da vrati poslovanje na čvrste temelje”, rekao je Bruh.

Siemens Energy izdvojen je iz Siemensa prije tri godine te je uvršten na berzu, navodi “Index”. Od tada grupa nije nijednu fiskalnu godinu završila u plusu. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti