Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU Srbiji poskupljuje gas

U Srbiji poskupljuje gas

BEOGRAD – U Srbiji će 1. novembra doći do poskupljenje gasa i cijena će biti veća od sadašnje do 10 odsto, najavio je danas direktor preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Bajatović je naveo da će cijena gasa porasti sa 43 dinara /0,36 evra/ po metru kubnom do 47 dinara /0,40 evra/ i da će, ako prosječna potrošnja bude oko 400 metara kubnih, to biti rast od oko 1.200 dinara /oko 10 evra/ po prosječnom računu u sezoni grijanja.

“Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri `Srbijagasa` pokažu da to može i malo manje, nećemo ići na uštrb kupaca, već samo na to da se održi likvidnost `Srbijagasa` da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija”, rekao je Bajatović za Televiziju “Pink”.

Prema njegovim riječima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona metara kubnih gasa, od čega oko 400 miliona u Banatskom dvoru i oko 300 u ruskom dijelu magacina.

“To je oko 50 odsto dovoljnih količina gasa. Niko ne zna kakva će biti zima. Ako zima bude jako hladna, mi smo bezbedni i na minus 20 stepeni Celzijusovih”, tvrdi Bajatović. Nezavisne novine 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti