Četvrtak 2. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Njemačka ipak neće subvencionisati električnu energiju industriji

Njemačka ipak neće subvencionisati električnu energiju industriji

BERLIN- Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je da država neće subvencionisati cijenu struje za industriju. Prema njegovim riječima, država sebi ne može priuštiti stalne subvencije na cijenu struje.

“To bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno nekorektno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje”, kaže Scholz koji je prije nekoliko dana rekao da je od subvencija važnije trajno sniziti cijenu struje.

Scholz je o ovoj temi već govorio, pa je prije nekoliko mjeseci najavio da je ključ snižavanja cijena energije za njemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar privrede Robert Habeck smatra da bi snižena cijena električne energije za industriju trebala vrijediti određeno vrijeme za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i u velikoj mjeri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Njemački industrijalci više su puta upozoravali da su cijene električne energije previsoke u poređenju s drugim zemljama, što njemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljniji položaj u poređenju s drugim proizvodnim centrima poput Sjedinjenih Država i Kine. Njemačko ministarstvo privrede, na čelu s Robertom Habeckom, ranije je najavilo plan subvencionirane cijene od 6 centi/kWh do 2030., ali je ministarstvo finansija Scholzove koalicijske vlade odustalo od sheme subvencionisanja, navodeći da se ne uklapa u proračun. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti