Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Solarna revolucija u regionu

Solarna revolucija u regionu

BEOGRAD – Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Evrope (SEE) barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerovatno ostati glavni obnovljivi izvor energije, objavila je holandska korporativna konsultantska firma Solarplaza International.

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Evrope, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regionu na kraju 2022. To predstavlja značajan rast u odnosu na 10,1% u prethodnoj godini, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku pripremljenih materijala uoči njihove konferencije Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023.

Bugarska dominira u regionu u kome su još Slovenija, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina, s kumulativnim PV kapacitetom od 2 GW do kraja 2022, navode iz Solarplaze.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – od 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim relativnim udjelom uglja i saom 6,3% obnovljive energije.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti