Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Njemački "Solarpaket" uveliko olakšava put do solarne elektrane

Njemački “Solarpaket” uveliko olakšava put do solarne elektrane

BERLIN – Njemačka je u ljetnom zakonodavnom “Solarpaketu” uklonila mnogo birokratije za fotonaponske sisteme na zemljištu i u komercijalnim i stambenim zgradama, samosnabdijevanju, agrosolarima i malim balkonskim sistema, te plutajućim elektranama.

Takozvani  „Solarpaket“je sredinom avgusta odobrio Savezni savjet ministara.

Zakonskom paketu prethodila je intenzivna razmjena sa industrijom u sklopu takozvanog Practice Check-a za fotonapon kako bi se identifikovale prepreke i birokratske prepreke te ih ciljano otklonile, pohvalila se vlada.

Cilja se na velike brojke – ovom mjerom Berlin ima za cilj utrostručiti godišnje instalacije fotonaponskih sistema na tlu i krovovima, dostižući 22 GW do 2026. godine, od čega će polovinu (11 GW) biti na krovovima, u poređenju s ukupno 7,5 GW postignutih u 2022. godini. Kumulativno, do 2030. Njemačka računa na FN kapacitet od 215 GW.

Pogodnosti za komercijalni solar

 U Solarpaketu postoje pojednostavljenja za sve kategorije fotonapona, od malih balkonskih instalacija – za koje više nije potrebna registracija kod operatera mreže – do agrosunčanih sistema, onih koji prolaze kroz instalacije na zgradama (stambenim i komercijalno-industrijskim) i velikim neintegrisanim elektranama.

Da bi se instaliralo 11 GW godišnje na krovovima, uklanjaju se važne prepreke, na primjer u pogledu komercijalnih elektrana na krovovima: obaveza direktne prodaje energije počevši od 100 kW je fleksibilnija. Ovo se sada mijenja: u budućnosti, operateri postrojenja mogu proslijediti svoje prekomjerne količine mrežnom operateru bez naknade – ali i bez direktnih marketinških troškova, što je optimum za one koji imaju veliku potrošnju na licu mjesta.

Uz to, granična vrijednost za sertifikaciju sistema povećava se s prijašnjih 135 kW na 270 kW, sve do 500 kW snage. Ispod te snage dovoljna je jednostavna dozvola.

Višestambene zgrade i samosnabdijevanje

Zahvaljujući novom takozvanom snabdijevanju zgrade u zajednici, krovna solarna energija u stambenim zgradama ubuduće se može prenositi direktno na stanare zgrade. Precizno su definisani i propisi o naplati i pravovremenoj obavijesti o prekidu snabdijevanja. Za količine električne energije koje se ne mogu pokriti jeftino proizvedenom strujom, stanari će ubuduće s elektrodistributivnom kompanijom moći sklopiti jeftinu dodatnu tarifu.

Zajedno s industrijom, savezna vlada će raspravljati o tome kako se može dodatno ojačati zaštita potrošača u slučaju “opskrbe komunalnih zgrada”. Za samosnabdijevanje dodatno će se ubrzati priključenje na mrežu i smanjiti tehnički zahtjevi za direktnu prodaju. Konkretno, pravila za solare na balkonima zgrada takođe su znatno pojednostavljena, jer će na primjer biti potrebna samo vrlo pojednostavljena registracija i više neće biti potrebno čekati na ugradnju novog digitalnog brojila.

Balkonske fotonaponske sisteme treba staviti u rad što je lakše moguće. U tu svrhu izostaje prethodna registracija kod mrežnog operatora, a registracija u matičnom registru tržišta se ograničava na mali broj podataka koji se lako unose. Osim toga, nove balkonske sisteme ne bi trebala spriječiti činjenica da se mora ugraditi dvosmjerno brojilo – tj. digitalno brojilo električne energije. U prelaznom periodu sistemi mogu nastaviti koristiti stara brojila. Prethodni mjerač električne energije tada jednostavno radi unazad kada se struja dovodi u mrežu. Na taj način potrošači imaju koristi jer se smanjuje količina električne energije koju plaćaju.

Brže do dozvola za samosnabdijevanje

Pojednostavljena registracija odnosi se na FN sisteme ukupne instalirane snage do 2 kW i inverterske snage do 800 voltampera. U budućnosti bi se balkonski fotonaponski sistemi trebali snalaziti s uobičajenim Schuko utikačem. To bi znatno olakšalo instalaciju, međutim, za to se još mora izraditi standard s udruženjima.

Centralna tačka paketa, pojašnjavaju u Ministarstvu klime, zaštita je interesa poljoprivrede i očuvanja prirode. Istovremeno je definisana gornja granica koja osigurava uravnoteženo korištenje zemljišta: ako je jedan odsto poljoprivrednog zemljišta savezne države već zauzeto solarnim elektranama, država može zabraniti ta područja za daljnje instalacije.

Veći zamah daće se, uz specifične segmente u konkursima, FN sistemima koji garantuju dvostruku namjenu prostora, kao što su agrosolari, sistemi na parkiralištima i plutajući solari na vodenim površinama. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti