Četvrtak 2. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Njemački think tank poziva na smanjenje poreza na električnu energiju

Njemački think tank poziva na smanjenje poreza na električnu energiju

MINHEN – Uticajni njemački ekonomski think tank preporučuje Saveznoj vladi da ukine porez na električnu energiju kako bi podstakla potrošače da pređu na električna vozila.

Naime, Institut za privredna istraživanja (IFO) iz Münchena tvrdi u studiji koja je objavljena u četvrtak kako bi potpuno ukidanje poreza na električnu energiju bilo učinkovitije od direktnog subencionisanja punjenja električnih vozila ili drugih mjera.

“To bi prelaz na elektromobilnost moglo učiniti pristupačnijim”, rekao je u četvrtak Oliver Falck, voditelj Centra za industrijsku ekonomiju i nove tehnologije Instituta IFO.

Studiju je naručila glavna regionalna poslovna lobistička grupa, Industrijska i trgovinska komora (IHK) za München i Gornju Bavarsku.

 Bolji nadzor mreže

“Subvencionisanje cijene električne energije za električne automobile smanjuje podsticaje za štednju električne energije i time pogoršava nestašice u drugim djelatnostima”, rekao je predsjednik Instituta IFO Clemens Fuest.

Grupa tvrdi kako su potrebne bolje distribucijske mreže, bolji nadzor mreže i inteligentna brojila električne energije kako bi se spriječilo da neravnoteže napona dovedu do prekida. Vlasnici električnih automobila trebali bi ipak dobiti cjenovne podsticaje da svoje automobile pune kada ima dovoljno električne energije, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Studija je takođe pozvala na bolju integraciju tržišta električne energije Evropske unije. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti