Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRast cijena nafte na svjetskim tržištima podstaknut potražnjom

Rast cijena nafte na svjetskim tržištima podstaknut potražnjom

NJUJORK – Prema podacima na sajtu OilPrice, cijena Brent nafte iznosila 88,55 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 85,55 dolara.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima podstaknute naznakama solidne potražnje, kao i nagađanjima da će Saudijska Arabija smanjivati snabdijevanje i u oktobru.

Podršku cijenama pružala su u ovoj nedjelji nagađanja da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+).

„I dalje očekujemo da će produžiti odluku o smanjenju snabdijevanja i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cijene stabilizuju iznad 90 dolara po barelu“, napisala je klijentima u bilješci u petak National Australia Bank.

Potpredsjednik ruske vlade, Aleksandar Novak, saopštio je da je Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već dogovorila sa saveznicima iz OPEC+ da će narednog mjeseca smanjiti izvoz nafte.

Potražnja bi trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u pet od šest proteklih nedjelja, prema istraživanju Ministarstva energetike i oporavku aktivnosti u kineskoj industriji u avgustu.

Indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji prekoračio je u avgustu 50 bodova, nagovještavajući ponovni rast aktivnosti, pokazao je izvještaj Caixina i S&P Globala.

I OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik, dati zamah potražnji do kraja godine.

„Proizvodnja bi u ostatku godine mogla biti tijesna, dijelom zbog relativno zdrave globalne potrošnje, a dijelom zbog Saudijske Arabije koja je odlučila da odredi prilično visok cjenovni prag“, procjenjuje Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 68 centi na 88,44 dolara. Biznis

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti