Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Rastu cijene struje u Evropskoj uniji

Rastu cijene struje u Evropskoj uniji

BRISEL – Cijene energenata širom Evropske unije rastu, povećavajući izglede za veće račune domaćinstava dok se blok priprema za još jednu zimu sa drastično smanjenim isporukama ruskog prirodnog gasa.

Cijena električne energije u Italiji je skočila za skoro 30 odsto u nedelji od 21. do 27. avgusta, dostigavši 138 evra po megavat času.

Prema procjenama istraživačke grupe Nomisma Energija, italijanske porodice bi od 1. oktobra mogle da se suoče sa povećanjem računa za struju od sedam do deset odsto. Kao glavni uzrok navodi se povećanje cijena gasa, pošto je Italija jedna od zemalja EU koje najviše zavise od tog energenta.

Predsjednik Nomisma Energije Davide Tabareli upozorio je u utorak da „ako cijene ostanu na ovim nivoima, to će se neizbježno odraziti na povećanje budućih računa za struju“.

Prema Tabareliju, kako ga citira Italija 24 Pres Njuz, „projekcije za sljedeću zimu pokazuju da su međunarodne cijene 40 odsto veće od sadašnjih i, ako se ostvare, tarife na gas za zimu mogle bi da budu 20 odsto veće od sadašnjih nivoa“.

U drugim dijelovima EU, cijene električne energije su takođe nastavile da rastu, pri čemu je prosječna veleprodajna cijena u Estoniji u protekloj nedjelji porasla za 93 odsto na 153,39 evra po megavat času. Cijene u Letoniji i Litvaniji su porasle za 23 odsto na 142,58 evra po megavat času.

Cijene struje u EU porasle su prošle godine nakon odluke bloka da, kao dio svoje politike sankcija, drastično smanji uvoz ruske nafte i gasa i potpuno zabrani isporuke uglja.

Francuska, koja je nekada bila neto izvoznik električne energije u EU, prošle zime je u velikoj mjeri morala da se oslanja na uvoz struje iz susjednih zemalja.

Pariz je u ponedjeljak produžio dozvolu za sagorijevanje više uglja u proizvodnji električne energije u narednim mjesecima, kako bi bile spriječene nestašice ove zime. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti