Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraUkidaju vjetropark zbog iskopavanja uglja

Ukidaju vjetropark zbog iskopavanja uglja

BERLIN – Vjetropark u Njemačkoj se demontira kako bi kompanija RWE proširila ugljenokop Garcveiler.

Ugljenokop se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u ovoj zemlji, piše specijalizovani portal Energija Balkana.

To je razbjesnilo klimatske aktiviste, a kritičari upozoravaju da je Njemačka nedavno zatvorila 17 nuklearnih reaktora i komentarišu da je reč o “iluziji zelene agende”.

Njemački energetski gigant RWE počeo je da demontira farmu vjetrenjača u Severnoj Rajni-Vestfaliji, kako bi napravio prostor za proširenje rudnika lignite Garcvajler (Garzweiler), javlja EUobzerver, navodeći da je kop je već stigao do vjetrenjača.

Da bi se proširio površinski kop rudnik Garcveiler u Severnoj Rajni-Vestfaliji, energetska kompanija RWE je već uklonila jednu turbinu na vjetar. Cilj mu je da skine još sedam, a rudnik bi proširenjem trebalo da obezbjedi kopanje između 15 i 20 miliona tona lignita.

Površinski kop Garcveiler se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u Njemačkoj. Kada se iskopa sav komercijalno održiv ugalj, što se očekuje da će biti završeno do 2030. godine, vlada planira da to područje pretvori u niz jezera.

Brussels Signal piše da se kopa mrki ugalj koji se smatra najzagađujućim oblikom fosilnog goriva i da je ta akcija razbjesnila klimatske aktiviste.

Kompanija RWE, takođe, ruši državni autoput, L12, koji prolazi pored vjetrenjača, što je iznerviralo lokalno stanovništvo koje ga redovno koristi.

Portparol RWE Gvido Štefen brani kompaniju tvrdeći da je proširenje rudarskog kopa “najznačajniji operativni plan prema zakonu o rudarstvu” i da je “Cilj vađenje lignita u ovoj oblasti kako je planirano”.

Njemačka vlada je saopštila da je proširenje rudnika neophodno zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Taj potez je branio i ministar zelene ekonomije Robert Habek, ali kritičari kažu da je potreba za energijom iz uglja, koja više zagađuje, direktan rezultat zatvaranja nuklearnih elektrana u zemlji. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti