Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3SAD će proizvođačima električnih automobila dati 12 milijardi dolara subvencija

SAD će proizvođačima električnih automobila dati 12 milijardi dolara subvencija

VAŠINGTON – Američka administracija nudi 12 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruišu svoje fabrike za proizvodnju električnih i drugih naprednih vozila, saopštila je Dženifer Granholm, ministarka energetike.

„Dok prelazimo na električna vozila, želimo da osiguramo da zaposleni mogu da pređu na nova radna mjesta, da ne ostane (zaboravljen) nijedan radnik, nijedna zajednica“, rekla je Granholm, a prenosi Rojters.

Ubrzani grantovi i druge subvencije za finansiranje konverzije postojećih auto-fabrika za proizvodnju električnih vozila mogle bi da pomognu Bijeloj kući, koja je već neko vrijeme pod velikim kritikama proizvođača automobila, ali i sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW).

UAW je upozorio da bi brza promjena mogla da ugrozi hiljade radnih mjesta u državama kao što su Mičigen, Ohajo, Ilinois i Indijana. Prošle nedjelje, članovi UAW su velikom većinom glasali za odobrenje štrajka u Detroitu ako se ne postigne sporazum o platama i penzijskim planovima prije isteka tekućeg četvorogodišnjeg ugovora 14. septembra ove godine.

Jaka sindikalna podrška

Predsjednik UAW Šon Fejn je pozdravio ovu najavu ministarke, rekavši da je javna politika „Jasno poručila poslodavcima da u tranziciju ka proizvodnji električnih vozila mora biti uključena snažna sindikalna podrška, sa visokim platama i bezbjednosnim standardima za koje su se borile generacije članova UAW“.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u saopštenju iznio da „izgradnja ekonomije čiste energije može i treba da pruži priliku za sve dobitnike za automobilske kompanije i sindikalne radnike koji su decenijama gradili američku privredu“.

Neće biti posebnih zahtjeva za povećanje radne snage za kompanije da bi dobile sredstva, ali će projekti koji imaju bolje uslove rada ipak imati veće šanse da ih dobiju, saopšteno je sindikatima.

Administracija će takođe ponuditi 3,5 milijardi dolara finansiranja domaćim proizvođačima baterija, rekla je Granholm.

Za napredna vozila, dvije milijarde dolara grantova će doći iz Zakona o smanjenju inflacije koji su prošle godine usvojile demokrate, a 10 milijardi dolara iznosiće zajmovi koji dolaze iz Kancelarije za zajmove Ministarstva energetike. bankar.me

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti