Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkuplje gorivo u Srbiji od 1. oktobra

Skuplje gorivo u Srbiji od 1. oktobra

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Ovaj zakon se primjenjuje od 1. oktobra 2023. godine, s tim da je za dio odredaba predviđeno da se primjenjuje kasnije od navedenog roka.

Kako je navedeno u obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona, predloženim povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, prije svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

U obrazloženju je istaknuto da je predloženo da se akciza na biogorivo i biotečnosti ne uvećava jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju još uvijek u razvoju, pa će se poreska politika oporezivanja ovih proizvoda detaljnije urediti nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata.

Dodaje se da se u cilju izbjegavanja povećanja troškova zbog povećanja akcize ne mijenja ni iznos do kojeg se ostvaruje pravo na refakciju akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe, a takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača, odnosno gazdinstava i fizičkih lica koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, predloženo je uvođenje refakcije plaćene akcize na derivate nafte – dizel gorivo i biogorivo koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

Predloženo je i da, imajući u vidu da je obim proizvoda koji podležu oporezivanju akcizama u Srbiji manji od onog koji zahtjeva Direktiva o oporezivanju energenata i električne energije, uvođenje akcize na prirodni gas za krajnju potrošnju koji se koristi kao gorivo za pogon motornih vozila i za grijanje bude od 1. januara 2025. godine.

Naglašava se da su predložene zakonske izmjene pažljivo odmjerene kako ne bi izazvale neželjene poremećaje na tržištu Srbije, uz uvećanje budžetskih prihoda, prenosi Tanjug. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti