Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrenapregnuto svjetsko tržište prirodnog gasa

Prenapregnuto svjetsko tržište prirodnog gasa

SINGAPUR – Nivoi popunjenosti evropskih skladišta prirodnog gasa postali su ključni tržišni indikator, prema kompaniji Trafigura Group, najvećem svjetskom trgovcu ovim energentom.“Količina gasa u skladištima na kraju zime će uticati na to koliko će tečnog prirodnog gasa (TPG) Evropa kupiti tokom ljeta, što onda određuje globalnu cijenu“, rekao je Ričard Holtum, globalni direktor za gas i energiju u Trafiguri, na marginama Gastech konferencije u Singapuru.

Evropska skladišta su skoro puna usljed prigušene potražnje, što je opterećivalo cijene za kratkoročne isporuke tečnog prirodnog gasa. Ali te zalihe mogu brzo da se isprazne ako dođe do većih zahlađenja u nadolazećoj zimi, a region bi bio primoran da se takmiči sa azijskim kupcima za ograničenu količinu dostupnog TPG-a, piše Bloomberg.

Osim nivoa skladištenja, trgovci takođe pažljivo prate prekide u snabdijevanju, uključujući potencijalne štrajkove u Australiji koji bi mogli da zatvore neke od nacionalnih snabdjevača.

Međunarodna tržišta gasa, koja su već uznemirena naglim padom protoka ruskih gasovoda u Evropi nakon napada Rusije na Ukrajinu, bila su jako uznemirena ažuriranim informacijama o razgovorima između operatera izvoznih objekata u Australiji i sindikata.

“I evropski gasni sistem i globalno tržište TPG-a izgubili su raniju fleksibilnost. Kada izgubite fleksibilnost, veoma ste podložni skokovima cijena”, rekao je Holtum. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti