Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraRusija planira izgradnju vjetroparka sa Kinom

Rusija planira izgradnju vjetroparka sa Kinom

MOSKVA – Ruska kompanija En+, kao dio zajedničke energetske grupe sa China Energy, planira da iduće godine započne izgradnju vjetroparka snage 1GW na Dalekom istoku za potrebe izvoza u Kinu.

Više do sada predloženih projekata nove generacije u Rusiji za izvoz u Kinu nije realizovano, a ključni problem ostala je niska cijena po kojoj je Kina spremna da uvozi struju, prenosi Komersant. Međutim, En+ je uvjeren da će uspjeti da postigne zaključivanje dugoročnih ugovora.

En+ namjerava da privuče kinesko finansiranje projekta za izgradnju vetroelektrane u regionu Blagoveščenska. Ruska kompanija planira da projekat košta oko 70 milijardi rubalja (oko 700 miliona dolara), kao i da China Energy pokrije do 70 odsto troškova izgradnje vjetroparka.

Prema navodima čelnika ruske kompanije, kineski partneri predlažu finansiranje u odnosu 50:50, a njihov doprinos uključuje opremu za vetropark po konkurentnim cenama i finansiranje. Stopa finansiranja projekta mogla bi da bude tri do četiri odsto za 10 godina.

Vjetropark u Blagoveščensku kapaciteta do 1GW bio bi namijenjen izvozu u Kinu do tri milijarde KWh godišnje. Planirano je da se kineska provincija Heilonjiang snabijdeva strujom preko već postojećeg sistema dalekovoda.

Cijena električne energije za potrošače visokog napona u Helionjiangu iznosi 740 juana po MWh (101 dolar po MWh), što je znatno više od cijene u centralnim i južnim regionima. Prosječna cijena električne energije uvezene iz Rusije u julu iznosila je oko 43 dolara po MWh. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti