Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropa u problemu – tržišta gasa postaju „izuzetno nestabilna”

Evropa u problemu – tržišta gasa postaju „izuzetno nestabilna”

BRISEL – Evropska tržišta gasa konstantno fluktuiraju poslednjih mjeseci zbog ekstremnih vrućina, trenutnih remonata u gasnim postrojenjima, a od nedavno i štrajkovi radnika velikim postrojenjima za tečni prirodni gas (LNG) u Australiji pojačavaju zabrinutost, piše CNBC.

Radnici na postrojenjima za eksploataciju prirodnog gasa Gorgon i Vistoun u Zapadnoj Australiji, koja su u vlasništvu američkog energetskog giganta Ševron stupili su u štrajk prošle sedmice, nakon dugotrajnog spora oko plata i sigurnosti posla.

Trenutno nisu planirani dalji razgovori za rješavanje spora, što pogoršava strahove da bi produženi prekid proizvodnje smanjio globalne zalihe.

Australija je jedan od glavnih igrača na globalnom tržištu LNG-a, iako je većina njenog izvoza namijenjena Japanu, Kini i Južnoj Koreji. Trenutni štrajkovi će vjerovatno dovesti do toga da se Azija i Evropa takmiče za kupovinu LNG od drugih dobavljača.

„Strah od neuravnotežene ponude dominirao je gasnim tržištima u proteklom periodu“, rekla je Ana Maria Džaler-Makarevič, energetski analitičar Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu, istraživačkog centra sa sjedištem u SAD.

Ona je rekla da je na neki način kombinacija niže potrošnje gasa i činjenica da je Evropa napunila svoja skladišta prije roka pomogla da se spriječi da cijene gasa skoče do maksimuma od 340 evra, koji su postigle prošlog ljeta.Međutim, imajući u vidu neizvjesnost oko toga kako će se situacija u Australiji odvijati, Ana Maria je rekla da bi Evropa trebalo da se pripremi za veću volatilnost i povećanje cijena.

„Neizvjesnost budućih događaja, koji bi mogli da utiču na snabdijevanje gasom, čini izuzetno teškim predviđanje kako bi se ponuda i potražnja mogle izbalansirati i za koliko bi cijene mogle eskalirati. Kao što se vidi u prošlogodišnjim događajima u Evropi, jedini način na koji zemlje uvoznice mogu da ublaže taj rizik je smanjenje interne potrošnje“, dodala je ona.

Nestabilna situacija

EU je postigla svoj cilj punjenja skladišta gasa do 90 odsto kapaciteta otprilike dva mjeseca prije zacrtanog roka. To ostavlja Evropsku uniju u relativno jakoj poziciji da se nosi sa zahtevima predstojeće zimske grejne sezone.

Najnoviji podaci koje je prikupila industrijska grupa Gas Infrastructure Europe pokazuju da su ukupni kapaciteti skladišta u EU u prosjeku popunjeni skoro 94 odsto.

Međunarodna agencija za energetiku je, međutim, upozorila da čak ni puna skladišta nisu „nikakva garancija“ protiv tržišnih uslova tokom zime.

„Naše simulacije pokazuju da bi hladna zima, zajedno sa potpunim prekidom isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji, počevši od 1. oktobra 2023, mogla lako da obnovi nestabilnost cijena i tržišne tenzije“, navodi se u godišnjem izvještaju IEA o tržištu gasa.

Upozorenje IEA dolazi u trenutku kada blok od 27 zemalja nastavlja sa svojim odvikavanjem od ruskog uvoza fosilnih goriva.

Analitičari političke konsultantske kompanije Eurasia Group strahuju da su mogući „stvarni poremećaji“ na evropskim tržištima gasa.

Kristijan Malek, globalni šef energetske strategije i rukovodilac istraživanja kapitala nafte i gasa za EMEA u JPMorgan-u, rekao je da je situacija na tržištima gasa „veoma nestabilna“ i da je stoga teško predvidjeti bilo šta.

Malek je rekao da se na evropskom tržištu gasa čini da cijene i u tamponu Evrope dostižu cilj skladištenja gasa prije roka, i da postoji rizik da bi posebno hladna zima mogla da dovede do „masovnog rasta“ cijena do kraja godine.

Dok analitičari kažu da će promjenljivi uslovi na tržištu vjerovatno izazvati zabrinutost trgovaca, neki vjeruju da su štrajkovi u Australiji jedina stvar koja će vjerovatno održati rast cijena u narednim mjesecima.

Kaušal Rameš, analitičar kompanije Ristad Enerdži sa sjedištem u Oslu, rekao je da se nestabilnost vratila na tržišta gasa nakon početka štrajka u glavnim gasnim postrojenjima u Australiji. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti