Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOdmjeravanje tržišta za proširenje kapaciteta bugarsko-grčkog gasovoda

Odmjeravanje tržišta za proširenje kapaciteta bugarsko-grčkog gasovoda

SOFIJA – Interkonektor Grčka-Bugarska je od primarnog značaja za diversifikaciju izvora prirodnog gasa, kako za Bugarsku, tako i za region Centralne i Jugoistočne Evrope, poručili su premijeri ove dvije zemlje prošle godine u julu, prilikom otvaranja novog gasovoda.

Grčko-bugarska međusistemska gasna veza je projektovana za prenos prirodnog gasa između dvije zemlje, povezujući bugarsku nacionalnu gasnu mrežu Bulgartransgaz EAD, u blizini grada Stare Zagore, i grčku gasnu mrežu DESFA  S.A. – u grčkoj oblasti Komotini.

I na sajtu Evropske komisije navodi se da je cilj izgradnje 182,5 km dugog bugarsko-grčkog gasovoda, kojim prirodni gas iz Azerbejdžana ide ka Bugarskoj, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja, uz diversifikaciju ruta i izvora uvoza prirodnog gasa za obe zemlje i širi region Jugoistočne Evrope. Otvaranjem dodatne rute između jugoistočne i centralno-istočne Evrope gasovod postaje dio vertikalnog Južnog gasnog koridora Oko 83 odsto gasovoda je u Bugarskoj i oko 17 odsto u Grčkoj.

Prenosni kapaciteti

Navedeno je da gasovod ima prenosni kapacitet od tri milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje (bcm/god) (380,5 kNm3/h) i projektovan je za dvosmjerni transport gasa. Takođe, unaprijed je projektovano povećanje kapaciteta gasovoda do 5 bcm/god, kroz izgradnju međukompresorske stanice.

Upravo u cilju procjene potražnje tržišta za povećanjem tehničkog kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska na skoro 5 milijardi kubnih metara godišnje, u julu je nezavisni operater prenosnog sistema ICGB započeo proces ispitivanja tržišta, koji je podijeljen u dvije glavne faze – neobavezujuću i obavezujuću fazu. Implementira se u saradnji sa operaterima prenosnih sistema Bulgartransgaz (Bugarska), DESFA (Grčka) i Transjadranskim gasovodom (TAP).

Saradnja operatera prenosnih sistema

„Preduzeli smo neophodne korake da koordiniramo proces sa tri sistema prenosa operatera i oni su potvrdili pokretanje procedure za dodatni kapacitet na njihovoj strani. Uspostavljanjem povezanosti sa DESFA i sa Aleksandropolis LNG terminalom, mi ćemo efikasno stvoriti vezu između globalnih proizvođača i trgovaca LNG-om i tržišta gasa jugoistočne Evrope“, poručio je ICGB pred početak ispitivanja tržišta, prema pisanju portala 24 časa.

Prva faza procesa pokrenuta je 3. jula, kada su svi zainteresovani pozvani da pošalju svoje neobavezujuće prognoze potražnje kapaciteta najkasnije do 28. avgusta.

Sljedeći koraci, u zavisnosti od zaključaka izvještaja, obuhvataju pripremu prijedloga projekata, sprovođenje javnih konsultacija i podnošenje konačnog prijedloga projekta nadležnim nacionalnim regulatornim organima.

Interesovanje tržišta

Kako je prije nekoliko dana prenio portala BTA, nezavisni operater prenosa ICGB (ICGB) je objavio uspješne rezultate neobavezujuće faze postupka za dodatni kapacitet interkonektora Grčka-Bugarska.

Interesovanje tržišta za nekoliko uzastopnih gasnih godina je skoro duplo veće od početnih očekivanja. Iako ove indikacije još uvijek nisu obavezujuće za trgovce, radi se o uspješnom prvom koraku ka potencijalnom proširenju kapaciteta IGB-a sa sadašnjih tri milijarde m3 godišnje, na pet milijardi m3 godišnje, poručuje ICGB.

Aukcije održane na dvije velike platforme za rezervaciju kapaciteta ponudile su raspoloživi kapacitet na interkonektoru za pet uzastopnih gasnih godina. Rezultati su odlični, a na naše tržište prvi put dolaze i novi dobavljači gasa zahvaljujući novoj infrastrukturi, saopštili su iz ICGB.

Rezervisani kapaciteti

Tom prilikom je navedeno i da je preko 82 odsto ukupnog kapaciteta za predstojeću gasnu godinu već rezervisano (2023-2024). Zato bugarski operater razmatra planove za proširenje kapaciteta objekta, poručujući da će to dodatno ojačati ulogu Bugarske i Grčke na energetskoj mapi regiona.

Kompanije koje su učestvovale u neobavezujućoj fazi postupka izrazile su interesovanje za dodatne kapacitete do četiri milijarde kubnih metara godišnje, za narednih nekoliko gasnih godina, na interkonektivnim tačkama gasovoda – sa grčkim nacionalnim operaterom DESFA i bugarskim nacionalnim operaterom Bulgartransgaz, saopštava ICGB.

Proširenje regionalne saradnje

BTA podsjeća da je ICGB ranije saopštio da za prvi kvartal naredne gasne godine, koja počinje početkom oktobra, interkonektor Grčka-Bugarska ima rezervisan kapacitet od 76 odsto. Za preostala tri kvartala, rezervacije su premašile 84 odsto ukupnog kapaciteta objekta.

Bugarsko-grčki gasovod je prva ruta za raznovrsne isporuke prirodnog gasa u Bugarsku, koja doprinosi povećanju sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciju izvora. Nova infrastruktura stvara mogućnosti za prenos prirodnog gasa u druge zemlje u regionu, uključujući Moldaviju i Ukrajinu, navodi se u saopštenju ovog operatera. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti