Četvrtak 2. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemci planiraju da ukinu popust na cijenu gasa

Njemci planiraju da ukinu popust na cijenu gasa

BERLIN – Berlin planira da vrati porez na promet gasa i toplote na 19 odsto od kraja ove godine, izvjestio je Blumberg, pozivajući se na njemačku vladu.

Ovim potezom će sadašnja diskontna stopa biti okončana tri mjeseca ranije nego što je planirano.

Porez na dodatu vrijednost na prirodni gas smanjen je sa 19% na 7% prošlog oktobra da bi se ublažio pritisak na potrošače zbog rastućih troškova energije.

Mjera je trebalo da traje do kraja marta 2024. godine.

Prema riječima zamjenika portparola njemačke vlade Volfganga Buehnera, Berlin je odlučio da ranije ukine popust jer su se cijene vratile na „normalan nivo“ brže nego što se očekivalo.

Vlada je u procesu sastavljanja zakona koji su potrebni za donošenje promjena, rekao je on na konferenciji za novinare u ponedeljak, a prenosi Blumberg.

U međuvremenu, portparol ministarstva finansija zemlje Oliver Olpen, navodno je rekao da bi vraćanje više stope dovelo do povećanja poreskih prihoda javnog sektora od 2,1 milijarde evra (2,2 milijarde dolara).

Njemačka se oslanjala na Rusiju za otprilike 40% svog prirodnog gasa pre 2022. godine, i bila je među najteže pogođenim smanjenjem ruskih isporuka energenata prošle godine, koje su skoro u potpunosti zaustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajina.

Nedavni izvještaj njemačkog ministarstva privrede predviđa da će cijene gasa u najvećoj ekonomiji EU vjerovatno porasti i ostati visoke najmanje do 2027. godine, osim ako se ne preduzmu dodatne hitne mjere. Politika

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti