Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Kompanija "Ener stejt" ima obezbijeđena sredstva za izgradnju solarne elektrane

Kompanija “Ener stejt” ima obezbijeđena sredstva za izgradnju solarne elektrane

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da ga je kompanija “Ener stejt” obavijestila da je otkupila dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na Sokocu i obezbijedila više od 100 miliona evra za izgradnju ovog energetskog objekta.

Bjelica je rekao da su se predstavnici kompanije “Ener stejt”, koja je registrovana na Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija, zahvalili za podršku i pomoć tokom početne faze realizacija ovog projekta.

“Uvjeravaju da su spremili novčana sredstva potrebna za izgradnju, a riječ je o više od 100 miliona evra. Novčana sredstva kojima garantuju ozbiljnost ponude i daju garancije za izgradnju ovog energetskog objekta nalaze se na poslovnom računu kompanije `Ener stejt` i biće uplaćena na poseban račun trezora”, rekao je Bjelica.

On je naveo da je “Elektroprenos BiH” ovoj kompaniji u avgustu dostavio rješenje kojim je odobreno da elektrana nakon izgradnje i testiranja bude priključena na prenosnu mrežu.

“`Ener stejt` Sokolac planira postavljanje bifacijalnih solarnih panela sa trekerima najnovije generacije. U skladu sa tržišnim okolnostima razmatra se i instalacija baterijskog postrojenja za skladištenje energije čime se efikasnost elektrane podiže na maksimalni nivo”, rekao je Bjelica.

On je naveo da je planirano da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, jer je, prema procjenama, nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebno 15 mjeseci da objekat bude pušten u rad.

“Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi četiri godine. Saradnja sa predstavnicima kompanije `Ener stejt` do sada je bila odlična te smo uvjereni da će tako biti i tokom izgradnje, a kasnije i poslovanja”, rekao je Bjelica. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti