Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠef OPEK-a upozorava na „opasan“ nedostatak ulaganja u naftu

Šef OPEK-a upozorava na „opasan“ nedostatak ulaganja u naftu

BEČ – Šef Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) rekao je da nedostatak investicija u naftnu industriju predstavlja opasnost po globalnu energetsku bezbjednost i da bi cijene sirove nafte mogle da dođu do 100 dolara po barelu.

Širom svijeta, potrebno je ukupno ulaganje od najmanje 12 biliona dolara u naftnu industriju od sada do 2045. kako bi se spriječio skok cijena energenata, rekao je Haitham Al Gais, generalni sekretar OPEK-a za CNN.

Nedovoljno ulaganje u naftni sektor je „opasno“, upozorio je on.

„Nedovoljnim ulaganjem mi zapravo ugrožavamo energetsku bezbjednost… Bez ove investicije, mislim da postoje ozbiljne mogućnosti da će cijene, volatilnost, rasti kako potražnja raste“, rekao je on.

Sirova nafta tipa brent, globalna referentna vrijednost, porasla je za 29 odsto od najnižeg nivoa sredinom juna i prošle nedjelje se trgovala blizu 97 dolara po barelu – što je najviši nivo od prošlog novembra – uglavnom zbog produženog smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije.

Upitan da li će nafta dostići 100 dolara po barelu, kao što su neki analitičari sugerisali, Al Gais je rekao da OPEK nije prognozirao cijene, ali „faktori koji bi mogli da dovedu do ovog broja… su tu već neko vreme i nastavljaju da budu tu – pre svega, nedovoljna ulaganja u naftu.“

„Verujem da je od ključne važnosti da svijet ovo shvati kako treba. Nedovoljnim ulaganjem, mi zapravo ugrožavamo energetsku bezbjednost – svijetu će biti potrebno najmanje 12 biliona dolara globalnih investicija za naftnu industriju od sada do 2045.“, dodao je on.

Al Gais je rekao da stanovništvo i ekonomski rast znači da „ne postoji način na svijetu“ da se buduće energetske potrebe svijeta mogu zadovoljiti samo obnovljivim izvorima energije ili oslanjanjem na vodonik kao izvor energije.

„Moramo da se uvjerimo da svijet ima dovoljno energije – stabilne, pristupačne, pouzdane izvore energije koji se ne prekidaju“, dodao je on.

Komentari dolaze samo nedelju dana nakon što je Međunarodna agencija za energetiku predvidjela da će globalna potražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem verovatno dostići vrhunac do 2030.

IEA je pozvala da se potrošnja na nove projekte nafte i gasa odmah zaustavi ako svijet ima šansu da smanji emisije koje zagijavaju planete na nulu do 2050. godine na neto osnovi, uzimajući u obzir sve emisije proizvedene i uklonjene iz atmosfere.

Fatih Birol, izvršni direktor agencije, rekao je novinarima prošle nedjelje da, uprkos ogromnoj ekspanziji obnovljivih izvora energije širom svijeta, ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa – prag iznad kojeg će ekstremno vrijeme imati katastrofalan uticaj – i dalje „herkulov zadatak“.

Postizanje tog cilja zahtijeva da globalna potražnja za fosilnim gorivima padne za 25 odsto do 2030. godine u poređenju sa sadašnjim nivoima, prema projekcijama IEA.

Al Gais je rekao da bi postizanje tog cilja smanjenja predstavljalo „monumentalni izazov“ s obzirom na to da se potrošnja fosilnih goriva kao proporcija globalne potražnje za energijom jedva smanjila za 30 godina. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti