Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSlovenija i Mađarska potpisale memorandum o novom gasovodu

Slovenija i Mađarska potpisale memorandum o novom gasovodu

BUDIMPEŠTA – Nadležni ministri Slovenije i Mađarske potpisali su u srijedu u Budimpešti politički memorandum o saradnji dvije zemlje u oblasti snabdijevanja gasom. Memorandumom su predviđeni napori ministarstava da se izgradi gasovod između ove dvije zemlje.

Memorandum su u glavnom gradu Mađarske, potpisali Bojan Kumer, ministar životne sredine, klime i energetike Slovenije i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, saopštilo je slovenačko ministarstvo.

Svrha memoranduma je definisanje saradnje u povezivanju gasovodnih sistema dvije zemlje. U Memorandumu se navodi da će dva ministarstva nastojati da učine sve što je u njihovoj moći da operateri dva transportna sistema realizuju izgradnju gasovoda sa pripadajućom infrastrukturom, odnosno sa 50.000 kubnih metara gasa na sat dvosmjernog kapaciteta, što znači 0,44 milijarde kubnih metara godišnje i očekivani pritisak gasa od 45 bara na tački interkonekcije.

Pored toga, dva ministarstva će se zalagati da vlade obe zemlje što prije zaključe sporazum o zajedničkom snabdijevanju gasom, odnosno da se uspostavi tačka međusobnog povezivanja gasovodnih sistema. To će takođe podstaći dalju saradnju između operatera gasovodne mreže dvije zemlje, rečeno je u ministarstvu.

Kako su iz ministarstva krajem avgusta rekli za STA, rezultat razgovora slovenačkog operatera Plinovodi i mađarskog operatera gasovodnog sistema FGSZ, odluka je da se prvo izgrade dva nivoa kapaciteta (25.000 i 50.000 kubnih metara gasa po satu) u oba smjera toka na dionicama gasovoda na mađarskoj strani od sela Tornjizentmikloš na granici sa Slovenijom do Nađkaniže i granične mjerne stanice.

Slovenija mora da izgradi gasovodni priključak

Prema objašnjenju Ministarstva, slovenačka strana će morati da izgradi kompletan gasovodni priključak od Kidričeva do Pinca u dužini od 75 kilometara i dodatni kompresorski blok u Kidričevu kako bi se obezbjedio dvosmjerni kapacitet. Vrijednost investicije sa slovenačke strane procjenjena je na oko 121 milion evra.

Memorandum je potpisan manje od godinu dana nakon sastanka premijera dvije zemlje Roberta Goloba i Viktora Orbana na otvaranju dalekovoda Ćirkovce-Pince u decembru prošle godine. Premijer Golob je tada procijenio da bi projekat mogao da se realizuje, pa je do kraja mandata aktuelne vlasti bio veoma blizu.

„Takva veza bi omogućila Mađarskoj da se kratkoročno oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i pronađe nezavisni izvor koji bi dolazio preko Italije. Ako idemo tim putem, vidim to kao dokaz solidarnosti dvije zemlje“, rekao je tada Golob. SEEbiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti