Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka opet aktivira elektrane na ugalj da spriječi nestašice struje tokom zime

Njemačka opet aktivira elektrane na ugalj da spriječi nestašice struje tokom zime

BERLIN – Njemačka vlada je odobrila ponovno pokretanje nekoliko elektrana na ugalj kako bi se spriječila nestašica električne energije ove zime usljed smanjenog uvoza ruskog prirodnog gasa, javile su novinske agencije. Ova postrojenja će biti u pogonu do marta.

Nestašica prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini primorala je Njemačku da i prošle zime ponovo aktivira neke od svojih termoelektrana na ugalj, prenosi portal Balkan Green Energy News. Zemlja je na ovaj način proizvela oko 1,9 GWh električne energije, a zatim je elektrane tokom ljeta prebacila na rezervu.

Prošle godine donijeta je i odluka da se ukloni vjetropark u njemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija kako bi se proširio obližnji površinski kop lignita u vlasništvu energetskog giganta RWE.

Odluka evropskih zemalja da energetsku bezbijednost postave kao primarni cilj i pribjegnu proizvodnji električne energije na ugalj kritikovana je kao poraz energetske tranzicije i klimatske akcije.

Prema najnovijoj odluci vlade u Berlinu, nekoliko blokova na rezervi u tri termoelektrane na ugalj kojima upravljaju energetske kompanije RWE i LEAG biće u pogonu do marta 2024. godine. U pitanju su elektrane Niederaussem i Neurath u vlasništvu RWE-a i elektrana Jaenschwalde kompanije LEAG, navodi se u izveštajima.

Vlada u Berlinu je takođe saopštila da će do ljeta 2024. dati prijedloge rješenja za povećane emisije CO2 do kojih će dovesti rad reaktiviranih elektrana na ugalj tokom zime. Takođe je naglašeno da Njemačka ostaje posvećena potpunom napuštanju proizvodnje električne energije iz uglja najkasnije do 2030. godine.

Ranije ove godine, proizvodnja električne energije dodatno je smanjena pošto je Njemačka završila postepeno gašenje nuklearnih elektrana, zatvorivši svoja poslednja tri takva postrojenja. Njihovo gašenje je označilo kraj ere korišćenja nuklearne energije u Njemačkoj, koja je počela prije više od 60 godina.

I druge evropske zemlje, poput Velike Britanije i Francuske, pribjegle su proizvodnji električne energije na ugalj u pokušaju da obezbede dovoljno energije tokom krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine.

Ova kriza ugrožava napore širom svijeta, uključujući i u regionu Balkana, da se postepeno napusti ugalj i dekarbonizuje proizvodnja energije.eKapija

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti