Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija ukinula zabranu izvoza dizela

Rusija ukinula zabranu izvoza dizela

MOSKVA – Rusija je ukinula zabranu izvoza dizela koji se gasovodima doprema do morskih luka, istakavši da će izvoznici dobiti dozvolu ako pola goriva isporučuju na domaće tržište.

“Vlada je ukinula ograničenja izvoza dizel goriva koje se u morske luke isporučuje cjevovodom, pod uslovom da proizvođač isporučuje najmanje 50 odsto proizvedenog dizel goriva na domaće tržište”, navodi se u saopštenju, koje je prenela agencija Mina.

Dizel je najveći ruski izvozni proizvod među naftnim derivatima, s izvezenih oko 35 miliona tona u prošloj godini, od čega je gotovo tri četvrtine isporučeno naftovodima. Rusija je prošle godine izvezla i 4,8 miliona tona benzina, ali je u petak produžila zabranu njegovog izvoza.

Ograničenja izvoza goriva iz Rusije, najvećeg svjetskog izvoznika pomorskim putem, ispred SAD, podigla su cijene na svjetskom tržištu i primorala neke kupce da potraže alternativne dobavljače.

Nakon što je EU zbog ruskog napada na Ukrajinu zabranila uvoz, Rusija je preusmjerila izvoz dizela i drugih goriva u Brazil, Tursku, nekoliko zemalja sjeverne i zapadne Afrike i u bliskoistočne države na obali Persijskog zaliva koje svoje proizvode izvoze zbog povoljnih cijena.

Rusija je proteklih mjeseci pokušavala da riješi problem nestašice i visokih cijena goriva, koji posebno muči poljoprivrednike u vrijeme žetve.

Otkako je uvedena zabrana, veleprodajne cijene dizela pale su na berzi u Sankt Peterburgu 21 odsto, a cijene benzina deset odsto.

To se pojeftinjenje, međutim, još nije u istoj mjeri prelilo na cijene u maloprodaji, ali potpredsednik Vlade Aleksandar Novak tvrdi da zabrana donosi prve rezultate.

Vlada je takođe u petak povisila carine na izvoz goriva za preprodavače, na 495,63 dolara po toni, i ponovo uvela državne subvencije rafinerijama, koje su u punoj primeni od 1. oktobra.Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti