Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Olakšan put za gradnju solarne elektrane Planik

Olakšan put za gradnju solarne elektrane Planik

SARAJEVO – Nakon što je firma B&B sunce i vjetar Bileća u decembru prošle godine dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane i vjetroparka Planik u opštini Bileća, napreduje stvaranje preduslova za početak gradnje.

Nakon što je preduzeće u junu podnijelo zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane Planik, sada su u Opštini Bileća stavljeni na uvid javnosti dokazi uz zahtjev za izdavanje ekološke dozvole koje je izradio Institut za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, PJ Trebinje. Iz priložene dokumentcije je vidljivo da provođenje procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanja studije uticaja nije obavezno i važi dvije godine od dana donošenja rješenja.

Saglasno tome Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Banja Luka napravilo je ispravku u lokacijskim uslovima u kojima se stavka u kojoj se navodi da je nosilac projekta “dužan” izraditi studiju uticaja na životnu sredinu mijenja u stavku “nije dužan”.

Iza projekta vjetroparka i solarne elektrane Planik stoje vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop iz Crne Gore Nedeljko Babić i osnivač kompanije Sistem – MNE Ljubiša Bošković, koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije. Sa njima u biznis je ušle i izraelsa firma firme BIG Shoping Centers preko svoje podružnice BIG Energia Holding iz Mađarske, a koja je poznata u regionu po vlasništvu maloprodajnih lanace trgovina.

Solarna elektrana Planik planirana je na parceli označenoj kao k.č. br. 893 KO Meka Gruda i k.č. br. 599 KO Preraca, opština Bileća. Do ovih lokacija se dolazi sa magistralnog puta prvog reda koji povezuje Bileću sa Gackom. Oko 20 km sjeverno od Bileće skreće se na lokalni makadamski (livadski) put koji vodi do lokacije buduće SE Planik. Solarna elektrana je planirana na parceli nepravilnog oblika ukupne površine 118 hektara, a imat će ukupnu instalisanu snagu 80 MW (AC strana) i procijenjenu godišnju proizvodnju od 106 GWh.

Za izgradnju solarne elektrane Planik odabrani su fotonaponski moduli proizvođača Trinasolar TSM-DEG21C-20-665 Wp Vertex. Fotonaponski sistem se sastoji od 144.360 monokristalnih solarnih panela snage 665 Wp.

Podsjećamo da su krajem 2022. sa preduzećem B&B sunce i vjetar Bileća potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća.

Solarna elektrana, kako je navedeno, trebalo bi da bude izgrađena za dvije godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 136.908.100 КM, saopšteno je tada. Vjetroelektrana Planik trebalo bi da ima isntalisanu snagu od 39,6 MW i procjenjenu godišnju proizvodnju 93,20 GWh, a njena izgradnja planirana je za dvije i po godine. Кoncesija za vjetroelektranu je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 101.527.135 КM.SEEbiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti