Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Više mogućih uzroka kvara nuklearke Krško

Više mogućih uzroka kvara nuklearke Krško

LJUBLJANA – Mogući uzroci propuštanja u cjevovodu u reaktorskoj zgradi Nuklearne elektrane “Krško” su greška kod zavarivanja, zamor materijala, korozija ili mehaničko naprezanje, saopšteno je iz ove nuklearke.

Iz Nuklearne elektrane “Krško” navode da definišu akcije potrebne za sanaciju svih potencijalnih razloga nastanka propuštanja.

“Nakon premještanja goriva iz jezgre rektora u bazen za istrošeno gorivo, pristupiće se ultrazvučnom snimanju cjevovoda sa spoljne i unutrašnje strane”, ističu iz nuklearke, napominjući da očekuju da će ta ispitivanja otkriti uzrok propuštanja.

Sva potrebna dijagnostika i analize, kako navode, trebalo bi da budu obavljene u roku od mjesec dana.

“Znamo da je to izazov za zaposlene, institucije i partnerska preduzeća. Prognoziranje datum sinhronizacije elektrane na mrežu je prerano. Poteškoću želimo ukloniti stručno i kvalitetno da bi mogli nastaviti prema zacrtanom putu dugoročnog i stabilnog rada”, navode iz “Krška”.

U saopštenju se dodaje da će biti potrebno ispitivanje cjevovoda, analitička studije, te dobijanje dozvola za metode sanacije u čemu sarađuju sa domaćim i međunarodnim institucijama.

Iz nuklearke podsjećaju da je zbog utvrđenog propuštanja u reaktorskoj zgradi elektrana preventivno zaustavljena.

Reaktor je zaustavljen u petak, 6. oktobra i elektrana je bila u takozvanom stanju vruće pripravnosti.

“Ekipe su ušle u reaktorsku zgradu da bi locirale mjesto propuštanja, a elektranu je u potpunosti ohlađena zbog obezbjeđivanja sigurnih uslova za rad”, navodi se u saopštenju.

Iz “Krška” dodaju da je količina propuštanja bila unutar pogonskih ograničenja, da se sva voda skupljala u sistemima reaktorske zgrade i biće obrađena sa isparivačem prema ustaljenim postupcima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti