Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2„Arcore“: Privredni razvoj Lopara po najvećim ekološkim standardima

„Arcore“: Privredni razvoj Lopara po najvećim ekološkim standardima

BANJALUKA – Švajcarska kompanija „Arcore“ objavila je da je uspješno završila sva potrebna istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina u regiji Lopare.

Iz ove kompanije tvrde da je sve sprovedeno uz striktno poštovanje zakona i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom tako i međunarodnom nivou.

„Na taj način kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za korištenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina. Posmatrajući mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje posljednje četiri i po godine, isti sadrži značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora – ,,sirovina budućnosti“, koje su ključne u proizvodnji baterija za elektromobilnost ili skladištenje energije, u medicini, farmaceutskoj industriji i mnogim drugim oblastima, čije snabdijevanje postaje sve izazovnije“, navode iz ove kompanije.

Naveli su da im je u ovom poslu potrebno i lokalno stanovništvo, kojem žele dati trajnu perspektivu u njihovoj matičnoj regiji.

„Osim toga, postojaće potreba za imigracijom stanovništva za rad u modernom rudniku i u srodnim aktivnostima”, dodali su.

„Arcore“ je 2018. godine ishodovao licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u tradicionalnom rudarskom regionu Lopara – zajedno sa svim relevantnim istorijskim podacima koje su prethodni istraživači već prikupili na tom području.

U periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja, a nalazište minerala je konačno naučno procijenjeno i potvrđeno 2022. prema australijskim JORC standardima.

O količini i tačnom minerološkom sastavu ležišta javnost će biti obaviještena čim analize budu konačno završene u narednim mjesecima.

Direktor firme „Arcore ulaganja“ Banjaluka Vladimir Rudić kaže da će proizvodnja i prateće aktivnosti otvoriti do 1.000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3.000 i 5.000 radnih mjesta indirektno, ekonomski revitalizirajući cijelu regiju.

„Takođe se zahvaljujemo zajednici Lopare i njenim građanima na podršci tokom cijelog procesa istraživanje i drago nam je što nismo doživjeli nijednu primjedbu s njihove strane“, rekao je on.

Kompletno saopštenje kompanije „Arcore“ možete pročitati OVDJEPR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti