Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Na javnom uvidu ETMAX-ov višemilionski projekat

Na javnom uvidu ETMAX-ov višemilionski projekat

NEVESINJE – Kompanija ETMAX osnivač je preduzeća Solarnih elektrana Nevesinje 1-7, u Banjaluci koja su u martu ove godine dobila koncesije za gradnju elektrana u okviru Solarnog parka u Nevesinju, jednog od najvećih ovakvih projekata u RS i BiH. Koncesije su dodjeljene na period od 50 godina.

Sada je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS podnijet zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za četiri projekta izgradnje solarnih elektrana, od ukupno sedam.

“Za ETMAX je projektovanje i izgradnja Solarnog parka Nevesinje strateški projekat, kojem smo posvećeni već duže vrijeme. Znanje, reference, resursi preduzeća su u funkciji implementacije projekta, koji ima veliki značaj za oblast proizvodnje energije iz obnovljivih solarnih izvora, ne samo za naše preduzeće, već i u širem smislu. ETMAX projekat Solarnog parka Nevesinje razvija samostalno i nakon potpisivanja ugovora o koncesijima u martu ove godine, standardna procedura za dalje faze realizacije je izrada studija prethodnog uticaja na životnu sredinu, a nakon toga će se pristupiti izradi tehničke dokumentacije, koja prati projekat ovako visoke složenosti”, ističu za eKapiju iz ove kompanije.

U izloženoj studiji se navodi da je za prvu fotonaponsku elektranu Nevesinje 1 predviđena instalisana snaga od 200 MWp.

Period projektovanja i izgradnje Solarnog parka Nevesinje trajaće šest godina, a realizovaće se u dvije faze razvoja.Pripremna faza obuhvata izradu tehničko-projektne dokumentacije, pribavljanje dozvola u trajanju od dvije godine, a zatim faza izgradnje u trajanju od četiri godine.

“Očekivanja su višestruka. Realizacijom ovog projekta, udio energije iz obnovljivih izvora, posebno iz solara, će biti značajno unaprijeđen, a sasvim sigurno će doprinjeti boljem energetskom miksu i ostvariti pozitivan ekološki uticaj. Područje Nevesinja ima odlične prirodne predispozicije za proizvodnju električne energije iz solarne energije i sasvim sigurno će u budućnosti biti mapirano, kao prepoznatljvo po fotonaponskim sistemima velike instalisane snage. Ono što je možda i najvažniji efekat, koji ćemo postići jeste da ćemo realizacijom projekta Solarnog parka Nevesinje, stvoriti značajne i dugoročne pretpostavke za stabilnost i održivost proizvodnje električne energije iz solarnih izvora”, poručuju iz ETMAX-a.

Prethodne procjene uticaja na životnu sredinu izradio je Institut za zaštitu i ekologiju RS iz Banjaluke.

Uskoro će i za preostale elektrane, pojedinačne instalisane snage od 50 MWp, biti stavljena studija na javni uvid.

Fotonaponske elektrane proizvedenu električnu energiju će predavati u elektroenergetski sistem.

U periodu trajanja koncesije koncesionar će proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza, navedeno je u ugovoru.

Kako navode za eKapiju kompanija ETMAX ima dugoročne planove razvoja i oni su vezani za sektor solara, a veliki dio njihovih projekata je realizovan upravo na području Hercegovine.

“Svakako da razmatramo mogućnost da proširimo investicije i stvorimo preduslove za budući značajan razvoj kapaciteta, kako u oblasti našeg glavnog biznisa, tako i uproširenju djelatnosti. Resursi koje ulažemo u razvoj, kadrove, opremljenost se planiraju dugoročno, a na isti način pristupamo i širenju djelatnosti”, navode i dodaju da je ETMAX preduzeće koje je izgradilo najveći broj fotonaponskih postrojenja širom Republike Srpske.

“Projektovali smo i izgradili brojne solarne elektrane različite instalisane snage, namjene i složenosti. Ujedno, projektujemo i gradimo složene sisteme, tačnije solarne parkove i elektrane velike snage, preko 1MWp, a udio ovih velikih projekata u našem portfoliu je sve više zastupljen. Stručna podrška u ETMAX-u investitorima osigurava najbolja rješenja prilikom gradnje solarnih elektrana, a upravo najveći broj elektrana smo izgradili za potrebe privrede, što govori najbolje o našem radu”, ističu iz ETMAX-a. e-kapija

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti