Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDogađaji na Bliskom istoku dovode do poskupljenja gasa u Evropi

Događaji na Bliskom istoku dovode do poskupljenja gasa u Evropi

AMSTERDAM – Događaji na Bliskom istoku doveli su do nestabilnih cijena prirodnog gasa u Evropi. Cijena prirodnog gasa holandskog TTF-a skočila je za 41 odsto.

Pored toga, američki naftni gigant Chevron Corp zaustavio je proizvodnju na svom polju prirodnog gasa Tamar u blizini severne obale Izraela.

Vjeruje se da polje Tamar sadrži više od 300 milijardi kubnih metara gasa, što je ekvivalent godišnjem uvozu prirodnog gasa u Evropi. Polje obezbjeđuje 70 odsto energetskih potreba Izraela za proizvodnjom električne energije, navodi Chevron.

Moguć pad izraelskog izvoza gasa

Dugotrajno zatvaranje dovelo bi do pada izraelskog izvoza gasa u susjedne zemlje, uključujući Egipat, koji i sam obezbjeđuje izvoz gasa na evropsko tržište.

Ove godine se očekuje egipatski izvoz od 7,5 miliona tona, od čega će većina biti namjenjena Evropi i Turskoj. Zemlja planira da nastavi izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) ovog mjeseca.

Cijene gasa u Evropi su takođe skočile nakon vijesti da je na dionici između Finske i Estonije oštećen morski gasovod Balticconnector.

Curenje je dovelo do privremenog zatvaranja gasovoda, a popravke bi mogle da potraju nekoliko mjeseci. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti