Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKatar s Britanijom potpisao dugoročni ugovor o snabdijevanju plinom

Katar s Britanijom potpisao dugoročni ugovor o snabdijevanju plinom

DOHA – Katarska energetska kompanija QatarEnergy potpisala je 27-godišnji ugovor o snabdijevanju prirodnim plinom s britanskim energetskim divom Shell.

Očekuje se da će isporuka započeti 2026. godine. Katar je ovog mjeseca sklopio sličan sporazum sa Francuskom.

Prema sporazumu, katarska će kompanija svake godine isporučivati 3,5 milijuna tona prirodnog plina, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Katar će isporučivati ukapljeni prirodni plin (LNG) namijenjen Velikoj Britaniji u Rotterdam. Katarski ministar energetike i prvi čovjek QatarEnegy Saad al-Kaabi ponovio je kako su predani kontinuiranom i pouzdanom snabdijevanju Evrope energijom.

Ovo nije prva saradnja katarske i britanske kompanije. Time se pridružio projektu QatarEnergyja za proširenje proizvodnje na najvećem polju prirodnog plina u Kataru, North Field.

Proširenjem pumpne stanice Katar do 2027. godine planira povećati proizvodnju LNG-a za najmanje 60 odsto na 126 miliona tona godišnje, čime će dodatno učvrstiti jednu od vodećih uloga u proizvodnji LNG-a u svijetu.

Sličan ugovor Katarci su sklopili s francuskom kompanijom TotalEnergies i kineskom kompanijom Sinopec. Ovo je navodno najdugotrajniji ugovor u istoriji ove industrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti