Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBugarska taksa za ruski gas ulazi u budžet EU

Bugarska taksa za ruski gas ulazi u budžet EU

SOFIJA – Konsultacije između Bugarske i Evropske komisije u vezi sa energetskim doprinosom od 20 leva (BGN)/MWh nametnutim 13. oktobra za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i njegov uvoz u Bugarsku se nastavljaju. U toku su analize sa Evropskom komisijom o tome da li nešto treba redefinisati sa tehničke tačke gledišta, rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov novinarima u Briselu, gde je učestvovao na samitu evropskih lidera.

Kako je dodao, naknada nije u suprotnosti sa opštom evropskom politikom i moguće je da prihodi od ove naknade, koji se procjenjuju na preko 2,5 milijardi evra godišnje, idu u evropski budžet.

Premijerov komentar je podstaknut odlukom predsjednika Rumena Radeva da se žali Ustavnom sudu za oporezivanje, što je, prema riječima šefa države, u suprotnosti sa evropskim zahtjevima, pa nije jasno da li je riječ o porezu, taksi ili carini. Bugarska ne može sama da donese odluku o takvom nametu, ali to mora biti odluka Evropske komisije i važiti za sve zemlje EU.

U skladu sa zakonima EU

„Nema kontradiktornosti jer, znate, postoji opšta direktiva koja ide upravo u tom pravcu. Posebne naknade su u potpunosti u skladu sa tom direktivom i nisu u suprotnosti sa evropskim pravom. Porez na uvoz u Bugarsku bi, možda, trebalo da ide u evropski budžet, jer ima značenje spoljne dažbine za Evropsku uniju“, prokomentarisao Nikolaj Denkov.

Povodom opasnosti od arbitražnog postupka protiv Bugarske zbog nametnutog energetskog doprinosa, premijer je prokomentarisao da „svako ima pravo da pokrene arbitražni postupak”.

„Na pitanje da li kršimo zakon – odgovor je ne. I da li odgovaramo zajedničkoj evropskoj politici – odgovor je da. Da li odgovaramo interesima Putinovog režima – ne“, rekao je Denkov.

Prema zakonskim uslovima uvedenim pre dve nedelje, već od 10. novembra uvoznici ruskog gasa i operateri prenosnih i gasnih distributivnih mreža moraju da prijave carini količine ruskog prirodnog gasa uvezene ili transportovane kroz zemlju u oktobru. Do 14. novembra mora se platiti 20 leva za svaki megavat sat.

Uputstva o prijavi ruskog gasa

Ministar finansija Asen Vasilev rekao je nedavno da su odgovornim subjektima data uputstva o tome kako da prijave količine ruskog gasa. Prema njegovim riječima, samo će Gasprom biti u obavezi da plati predmetnu taksu, ali ostaje da se vidi da li će ruski gasni koncern to učiniti i ako ne učini koje će mjere protiv njega biti preduzete. Vasilev je rekao da je opcija aktiviranje kolaterala kao što su bankarske garancije na ugovore ruske tranzitne kompanije. Međutim, nije sasvim izvjesno da li bi nova naknada spadala u okvir već utvrđenih zaštitnih mjera.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti