Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Grčka pregovara s Gaspromom o isporukama ruskog gasa

Grčka pregovara s Gaspromom o isporukama ruskog gasa

ATINA – Ministar ekologije i energetike Grčke Teodoros Skilakakis je potvrdio objavu portala Ikonomikos tahidromos, prema kojoj kompanije Gaspromom i državna gasna kompanija Grčke DEPA Commerce pregovaraju o pitanjima cijena i tački „uzmi i plati“, odnosno o isplati kazni za količine koje, bez obzira na preuzete obaveze, grčka kompanija nije dobila.

Dodaje se da se u izjavama ministra mogla čuti zabrinutost u vezi sa prodajnim cijenama ruskog prirodnog gasa, ali prije svega u vezi s udjelom tog goriva na grčkom tržištu.

„Evropa je uspjela da smanji količinu ruskog gasa sa 40 na devet odsto. Ipak, u Grčkoj je stvar drugačija“, rekao je ministar, ne navodeći podatke o udjelu gasa Gasproma u toj zemlji.

Za prvih devet mjeseci ove godine ruski gas koji stiže gasovodom Turski tok, kao i morskim putem, činio je 40 odsto ukupne količine uvoza, navodi portal.

„Prema nekim nepotvrđenim podacima, taj obim se znatno povećao, možda čak i do 60 odsto“, navodi se u članku.

Skilakakis je istakao da porez na cijenu uvezenog ruskog gasa koji je uvela Bugarska ne utiče na ugovor DEPA Commerce – Gasprom, ali je dodao da je ruski gas složeno pitanje i da se pregovori s Gaspromom nastavljaju.

Portal je tvrdio, pozivajući se na anonimne grčke činovnike, da Gasprom ne može da proda gas drugom klijentu na grčkom tržištu po nižim cijenama, u poređenju s ugovorom koji je zaključen s DEPA Commerce.

Skilakakis je, takođe, naglasio da je složeno pitanje u vezi s politikom Evrope kada je riječ o ograničavanju kupovine ruskog gasa, ali je odbio da odgovori na pitanje da li je moguća i obustava isporuka ruskog gasa Grčkoj.

Portal piše da se tokom posljednjih nekoliko nedjelja vodi rat za ruski gas koji stiže u Grčku i balkanske zemlje, nakon što je bugarski parlament usvojio zakon o uvođenju „tranzitnog poreza“ od 10,20 evra po megavat-času ruskog gasa koji prolazi kroz bugarsku cjevovodnu mrežu u druge evropske države. Sputnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti