Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropa mijenja jedan ruski energent za drugi

Evropa mijenja jedan ruski energent za drugi

BRISEL – Rat u Ukrajini podstakao je EU da smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva, što je rezultiralo zabranom uvoza ruske nafte u februaru 2023. kao dio plana RePowerEU.

Međutim, dok je EU zabilježila značajan pad obima uvezenog gasa iz Rusije tokom protekle godine, priliv tereta ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u evropskim lukama se povećava, piše EU observer.

Zvanične izjave od 9. marta 2023. otkrivaju plan Rusije da skoro utrostruči kapacitete izvoza LNG-a do 2030. godine, premašujući 100 miliona tona godišnje. Ova monumentalna ekspanzija koristi ruskoj ekonomiji, ali predstavlja značajnu prijetnju po životnu sredinu zbog visokih emisija metana u lancu snabdijevanja LNG.

Nedavni izvještaj Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) otkrio je da je evropski uvoz ruskog LNG-a ostao relativno ujednačen između januara i septembra 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Naime, Španija i Belgija su povećale uvoz LNG-a za 50 odsto u 2023. u poređenju sa prethodnom godinom. Belgija, Francuska i Španija prednjače kao glavni uvoznici ruskog LNG-a.

Ono što ostaje zbunjujuće, kako za Ukrajince koji se bore za svoju zemlju, tako i za ekološke nevladine organizacije koje se bore da spasu planetu, jeste činjenica da terminali u Belgiji i Francuskoj nastavljaju da služe kao pretovarne tačke za ruske LNG terete namijenjene Indiji i Kini.

Luke u Francuskoj i Belgiji glavna čvorišta za pretovar Ruskog LNG-a

Značajan dio ruskog LNG-a koji prolazi kroz luke u EU ne stiže do evropskih kupaca, već se umjesto toga kreće ka svjetskim tržištima.

Rusija koristi specijalizovane brodove „ledolomce“ za transport LNG sa Arktika do ključnih pretovarnih čvorišta. Broj ovih ledolomaca je ograničen i oni predstavljaju veće operativne troškove u poređenju sa svojim konvencionalnim pandanima.

Ovaj proces pretovara se prvenstveno odvija u lukama Zebruge u Belgiji i Montoir u Francuskoj i od suštinskog je značaja za održavanje i proširenje ruskog izvoznog kapaciteta LNG.

Zebrugeov nezavisni operater gasne infrastrukture, Flukis, obezbeđuje kapacitete za skladištenje i pretovar LNG za Jamal LNG, zajedničko preduzeće sa većinskim udelom u vlasništvu Novateka, ruske gasne kompanije.

U 2022. Flukis terminal u Zebrugeu je obezbedio 72 odsto svih ruskih transporta LNG-a u EU, od čega je neverovatnih 93 odsto otpremljeno u zemlje koje nisu članice EU.

Ove zabrinutosti su ovog mjeseca iznjele ukrajinske i belgijske nevladine organizacije na sastanku sa ministarstvom spoljnih poslova Belgije i u otvorenom pismu koje su potpisale 23 ukrajinske nevladine organizacije.

Rusija bi trebalo da dobije između 700 miliona i 800 miliona evra poreskih prihoda od izvoza LNG-a omogućenog pretovarom u Zebrugeu 2023. Međutim, samo djelić ovog gasa pronalazi put do tržišta EU, što postavlja pitanja o opravdanosti za 50 miliona evra koje Fluksis dobija godišnje za ovu uslugu.

Osnovno pitanje koje postavljamo belgijskoj vladi je da li ovaj značajan prihod opravdava njihove postupke.  Flukis terminal je 2015. godine sklopio 20-godišnji ugovor od milijardu evra sa ruskom kompanijom Jamal LNG. Ovaj ugovor je potpisan nakon ruske aneksije Krima i početka rata u Donbasu.

U to vrijeme, ruski izvoz LNG-a praktično nije postojao, a Flukis ugovor je igrao ključnu ulogu u pomaganju Novateku najvećem nezavisnom proizvođaču prirodnog gasa u Rusiji da uspe u realizaciji svojih planova proširenja. Danas izvoz LNG-a donosi milijarde prihoda Rusiji, omogućavajući Kremlju da nastavi da finansira svoje vojne operacije u Ukrajini. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti