Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte prešla 80 dolara

Cijena nafte prešla 80 dolara

LONDON – Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cijena Brent nafte iznosila je 80,61 dolar po barelu, dok je teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 75,89 dolara.

Već u petak, su se cijene nafte približile nivou od 79 dolara budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procjene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,34 dolara i iznosila je 78,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 dolara višoj cijeni, od 74,1 dolar, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U četvrtak je tržišta uznemirio nagli rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici od 3,6 miliona barela, po vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u periodu rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1,4 miliona barela dnevno, s udjelom u snabdijevanju iz nezavisnih proizvođača od 66 odsto, navela je u najnovijem izvještaju Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahteva za isplatom naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istovremeno procjenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u posljednjim mjesecima u godini zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak su neki analitičari posumnjali da su rasprodaje bile pretjerane, posebno s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti snabdijevanje naftom i na poruku SAD da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i posustajanje inflacije u EU i evrozoni u oktobru, što bi moglo podstaći potražnju.

Brojni analitičari očekuju istovremeno da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati snabdijevanje i u idućoj godini budući da je cijena barela u Londonu skliznula ispod 80 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,6 dolara, na 82,22 dolara.Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti