Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRadovi na gasovodu između Srbije i Bugarske u završnoj fazi

Radovi na gasovodu između Srbije i Bugarske u završnoj fazi

BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije u Bugarskoj u finalnoj fazi, te izrazila očekivanje da će novi gasovod biti pušten u probni rad krajem novembra.

“Radovi teku očekivanom dinamikom. Na gasno merno-regulacionoj stanici `Niš dva` sada se već radi na detaljima, dok su `Trupale`, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene”, rekla je Handanovićeva.

Ona je tokom obilaska radova na gasovodu najavila da će nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije naredne sedmice izvršiti kontrolu gasne interkonekcije i pregled radova kako bi se ispunili uslovi za probni rad prije kraja novembra, kao što je bilo i planirano, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Handanovićeva je rekla da su svi administrativni preduslovi za isporuke gasa iz Azerbejdžana ispunjeni.

“Potpisan je ugovor između `Transportgasa` i `Bulgartransgasa` o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove sezone, ali i ubuduće”, navela je Đedović Handanović.

Ona je podsjetila da je ove sedmice potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona kubika godišnje u periodu do 2026, godine, izrazivši očekivanje da od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti