Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Njemačka: Cijene energenata stabilne i bez subvencija?

Njemačka: Cijene energenata stabilne i bez subvencija?

BERLIN – Ustavni sud je doveo u pitanje pojedine posebne fondove finansirane kreditima od Njemačke vlasti. Među njima su i subvencije potrošačima za struju i gas. Ali dobra vijest je da veleprodajne cijene energenata padaju. Ministar finansija Kristijan Lindner je najavio povlačenje kočnice cijena energenata od 1. januara 2024. godine.

Ideja je bila da uz pomoć državnih subvencija potrošači do proleća plaćaju relativno pristupačne cijene struje i gasa. Ali, samo nekoliko dana nakon što je vlada u Berlinu odlučila da produži taj instrument, uslijedila je odluka Ustavnog suda.

Naime, sredinom novembra, po tužbi reprezentativnog kluba opozicionih demohrišćana protiv Fonda za klimu i transformaciju, sud je presudio da je rebalansom budžeta za 2021. godinu prekršena takozvana  „dužnička kočnica“ – pravilo uneto u nemački ustav koje obavezuje vladu da se zadužuje samo u vanrednim situacijama.

To znači da se neiskorišćena kreditna sredstva Fonda za suzbijanje posledica pandemije korona virusa nisu smjela prenijeti u klimatski fond. Drugim riječima: otvorila se rupa u budžetu od 60 milijardi evra.

Povećava se PDV na struju i gas

I to nije sve. Postoje sumnje da „Ekonomski i stabilizacijski fond“ od 200 milijardi evra, koji se takođe finansira uz pomoć kredita, nije u skladu sa njemačkim Ustavom.

A sredstva iz tog fonda se, između ostalog, koriste za ograničavanje cijene struje i gasa za potrošače, odnosno za Kočnicu cijene energenata. Stvar funkcioniše ovako, potrošači plaćaju jednu maksimalnu cijenu, a država plaća ostatak tržišne cijene distributerima električne energije i gasa.

Ovo je bilo posebno važno jer jeftini ruski gas više ne stiže u Njemačku. Tržišne cijene su preko noći drastično porasle.

Ministar finansija Kristijan Lindner je sada, nakon odluke Suda, najavio povlačenje Kočnice cijena energenata od 1. januara. Doduše, socijaldemokrate i Zeleni, koalicioni partneri Lindnerovih liberala, imaju primjedbe, pa odluka još nije konačna.

Odluka bi značila da će kupci gasa i korisnici grejanja iz toplana ponovo morati da plaćaju punu stopu PDV-a od 19 odsto. Privremeno je smanjena na sedam odsto zbog energetske krize.

Povećaće se i mrežne naknade za kupce električne energije. Mrežna naknada je cijena korišćenja električne mreže i iznosi oko 20 odsto cijene električne energije.

Ali cijene i dalje padaju

Dobra vijest je, međutim, da cijene gasa i struje za krajnje kupce i dalje padaju. Veleprodajne cijene su od početka godine skoro prepolovljene, a sada to postepeno osećaju i potrošači.

Polovina ovdašnjih snabdijevača strujom i gasom najavila je da će od nove godine sniziti cene, objavio je portal Verivox.de, koji poredi cene različitih provajdera na tržištu.

Prema toj analizi, od 1. januara najavljeno je 430 sniženja cijena, u prosjeku 13 odsto. „Za domaćinstva od tri osobe sa godišnjom potrošnjom od 4.000 kilovat-sati ovo je smanjenje od oko 287 evra godišnje. Takvih domaćinstava u Nemačkoj ima 16,5 miliona“, navodi stručni portal.

Istovremeno, kako se dodaje, najavljeno je 55 poskupljenja struje od oko pet odsto, odnosno u prosjeku za oko 87 evra. Ovo pogađa oko dva miliona njemačkih domaćinstava.

Sveukupno, 19 miliona domaćinstava nalazi se u osnovnim oblastima snabdijevanja sa sniženim cijenama, a 1,9 miliona domaćinstava u oblastima gdje se očekuje povećanje cijena gasa.

Savjet je: pronađite novog dobavljača

„Prema našim proračunima“, kaže Lundkvist Nojbauer, energetski stručnjak na portalu Verivox, „potrošači bi zbog svega ovoga trebalo relativno dobro da se nose sa ukidanjem Kočnice cene energenata“.

Bez kočnice, troškovi električne energije u Njemačkoj će u prosjeku porasti za samo jedan evro po domaćinstvu godišnje, a za gas u prosjeku za 26 evra, kaže Nojbauer.

Ali ni to ne mora da se desi: „Potrošači koji imaju starije ugovore često plaćaju previše za struju i gas“, ističe stručnjak i savetuje prelazak na drugog provajdera kako bi uštedeli.

Sve u svemu, ako se od Nove godine ukine Kočnica cijene energenata, biće teško uočiti prosječne cijene struje i gasa, obzirom na velika pojeftinjenja. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti