Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZbogom nafti, gasu i uglju?

Zbogom nafti, gasu i uglju?

DUBAI – Konferencija stranaka Organizacije UN za klimatske promjene (UNFCCC), poznatija kao COP28, usvojila je danas sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva.

“Zajedno smo se suočili sa realnošću i postavili smo svijet u pravom smjeru”, rekao je predsjednik COP28 Sultan al-Džaber tokom završne riječi događaja, dodajći da sporazum nudi “sveobuhvatan odgovor” na klimatske promjene.

Dogovor je sklopljen danas u Dubaiju poslije dvije nedjelje teških pregovora.

Više od 100 zemalja je tražilo da se u sporazum COP28 uključe stroga pravila o “postupnom ukidanju” nafte, gasa i uglja, ali su se suočile sa protivljenjem grupe proizvođača nafte OPEK-a predvođene Saudijskom Arabijom, koja je tvrdila da bi svijet mogao drastično da smanji emisije bez davanja do specifičnih goriva.

Sada kada je dogovor postignut, zemlje su odgovorne za postizanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Predloženi sporazum bi posebno pozivao na “prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način, kako bi se postigla nulta neto emisija do 2050. godine u skladu sa naukom”.

Takođe poziva na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine, ubrzavajući napore za smanjenje uglja i ubrzavajući tehnologije kao što su hvatanje i skladištenje ugljenika koje mogu očistiti industrije koje se teško dekarboniziraju, prenosi Rojters. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti