Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2OPEK ostaje bez članice

OPEK ostaje bez članice

LUANDA – Angola je odlučila da napusti Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Ministar za mineralne resurse, naftu i gas Dijamantino Pedro Azevedo kasnije je potvrdio vijest.

Kako prenosi Teletrejder, o napuštanju organizacije je odlučeno na ministarskom sastanku kojem je predsjedavao predsjednik Angole Žoao Lorenko.

Nesuglasice Angole u vezi sa smanjenjem proizvodnje 2024.

Nakon sastanka, Azevedo je rekao novinarima da Angola ne želi da bude član organizacije koja očekuje od njih da budu „nijemi“ i da „ćute“, a ne da budu aktivan član.

Potez je uslijedio usred nesuglasica Angole sa ostatkom alijanse u vezi sa smanjenjem proizvodnje 2024. godine, nakon ranijeg raskola jer je ustanovljeno da je ta afrička zemlja imala lošije rezultate nego što je grupa očekivala. Međutim, Estevao Pedro, predstavnik zemlje u toj organizaciji, tada je insistirao da Angola ne planira da izađe iz OPEK-a.

Učešće novih država

Brazil je nedavno poručio da je na korak od uključenja u OPEK+, grupu od 23 zemlje koje izvoze naftu, čime bi postao 24. članica od januara 2024. godine.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je tada da bi potencijalno brazilsko učešće u organizaciji OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući i Rusiju) imalo cilj da ubedi učesnice da prestanu da koriste fosilna goriva. b92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti